Vilka är de olika typerna av Nasal drabbas?

Nasal tumörer kan förekomma i näsborrarna, det inre näshålan eller bihålorna. Malignt eller cancertumörer, är sällsynta. I själva verket är mindre än 50 fall diagnostiserats i USA varje år. I genomsnitt 500 fall har diagnostiserats i Storbritannien varje år, dock, och Sydafrika och Japan verkar uppleva nasal cancer ännu oftare. Även om nasal cancer är behandlingsbar med gynnsamma utsikter i de flesta fall beror den särskilda under behandling och prognos på vilken typ av tumörer närvarande, den typ av celler som de utvecklas, och hur långt cancern har spridit sig.

Det bör också noteras att många typer av nasala tumörer är elakartade eller godartade. Till exempel är overgrowths av vävnad i näsborrarna som kallas polyper, medan överväxt i små blodkärlen producera vad som är känt som angiofibromas och hemangiom. En nasal papillom, däremot, är mer som en vårta. Även om dessa typer av tumörer är inte cancerogena, kan de utvecklas till skivepitelcancer över tiden. Dessutom polyper och omvänt papillom är associerade med humant papillomvirus.

Den vanligaste formen av cancerceller nasala tumörer är skivepitelcancer, som inleder i lägenheten fann fisk skala-liknande celler i slemhinnan i slemhinnorna. Den näst vanligaste typen är adenocarcinom, som börjar i körtelceller. Liksom papillom är adenokarcinom också ett samband med ett virus, i detta fall Epstein-Barr. Andra typer av nasala tumörer som påvisar förekomsten av cancer inkluderar sarkom, melanom, lymfom, plasmacytomas, och i mycket sällsynta neuroendokrina karcinom. Dessa typer av cancerceller nasala tumörer utvecklas i mjuk vävnad celler, hud pigment celler, lymfkörtlar, plasmaceller och neuroendokrina celler, respektive.

Möjliga riskfaktorer som kan leda till utveckling av nasal cancer innefattar rökning, en historia av ärftlig retinoblastom, infektion med vissa virus, flera näspolyper, och kronisk exponering för vissa kemikalier och stoft. I själva verket har nasal cancer kunnat kopplas till miljö-och yrkesmässig gifter, såsom formaldehyd, nickel, krom och damm från bearbetning av trä, läder, och asbest. Dessutom tenderar nasal cancer förekommer oftare hos kvinnor än män.

Om nasal cancer misstänks diagnostik vanligtvis börjar med en undersökning av näshålan och bihålorna hålrum via nasoendoscope och panendoscopy. Ultraljud kan också användas. Misstänkta webbplatser kan sugas upp av nål eller ta biopsier ifrån för vidare laboratorieanalys.

behandlingsalternativ som varierar beroende på kvalitet och stadium av cancer, liksom att ta hänsyn till patientens ålder och tidigare medicinska tillstånd beaktas. Generellt är de flesta nasal cancer behandlas kirurgiskt, med högsta andelen av framgång som gäller för tidigt cancer. Vissa typer av cancer, men behöver mer aggressiv behandling, såsom kemoterapi och strålbehandling.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.