Varför är spädbarnsdödligheten hög i USA?

Många blev chockade när en rapport 2006 detaljerad att den amerikanska barnadödligheten rankas näst högst i världen, bland de utvecklade länderna. Dessutom visade statistik om denna räntesats oroande mönster. Spädbarnsdödligheten var mycket högre i USA bland minoriteter, och var kopplad ofta inte bara döda för spädbarn, utan även hälsorisker mödrar. Sedan rapporten har det skett ett antal teorier om varför den amerikanska barnadödligheten är så hög i USA. Dessa är listade som några av de främsta orsakerna.

På toppen av listan är ojämlik tillgång till hälsovård. Speciellt bland dem som är mycket fattiga, och bland tonåringar som har barn, var hälso-och sjukvård inte alltid lika tillgängliga. Det är inte en sträcka att föreställa sig att god medicinsk rådgivning och övervakning av en graviditet är en viktig bidragande faktor till barn som föddes vid en lämplig födelsevikt, född fullgången, och viktigast födas friskt.

Det är absolut inte så att fattiga människor bara finns i USA. De finns i alla industrialiserade länder. Vad tycktes bära tungt på denna statistik var om länderna hade fri och enkel tillgång till sjukvård. Länder med statliga hälsoplaner tenderade att ha den lägsta spädbarnsdödlighet.

Kvinnor som var av medelklass eller högre och som hade minst en gymnasieexamen var mycket mer benägna att undvika spädbarnsdödlighet. På det hela taget befolkningen som löper störst risk för lidande kval att förlora ett barn är afro-amerikaner, som är nästan två gånger högre risk att få ett barn antingen föds döda eller dör inom de första 24 timmarna efter födseln. Även om den genomsnittliga barnadödligheten i USA är 5 dödsfall per 1000 födslar, för afrikanska amerikaner, klättrar antalet till nästan tio dödsfall per 1000 födslar, en oroande siffra.

Inte bara utbildning, men tillgången på förlossningspersonal är en bidragande faktor till en högre spädbarnsdödligheten i USA. Detta är en överraskande statistik, med tanke på att vi har fler förlossningsläkare och neonatologer per person än de flesta andra länder. Klart det kommer igen till tillgång till dessa läkare, och undervisning om graviditet och sjukvård.

En av de andra bidragande faktorer som nämns i den höga amerikanska barnadödligheten är tillgänglighet och undervisning om preventivmedel. När det är tillgängligt, vilket är fallet i de flesta länder med lägre spädbarnsdödlighet, färre tonåringar, en av de mest sannolika grupper att få prematura värkar, är mindre sannolikt att bli gravid. Detta minskar den totala gruppen av ungdomar som riskerar att förlora ett barn föddes gravt för tidigt.

Tillsammans med den höga barnadödligheten i USA finns det också större risk för mödrar. Dödsfall vid graviditet klättra med barnadödligheten, översätta till fler risker för mammor. Detta är särskilt fallet när en mamma inte levererar ett barn med en födelsevikt assistent.

Vad kan härledas från studier som den gjort under 2006 är att det är mycket tydliga lösningar på problemet . USA kan gripa problemet genom att lära från andra nationer. Ett sådant val skulle garantera bättre vård för amerikanska mödrar och barn.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.