Vad ska jag göra om jag möter en bilolycka?

När de flesta människor möter en olycka där en bil har varit inblandad, är deras första instinkt att hjälpa till. I vissa situationer kan hjälp av en utomstående vara till stor nytta, och du bör erbjuda din hjälp. I andra fall är du förmodligen inte behövs, och bör hjälpa till på olycksplatsen genom att köra långsamt och försiktigt förbi och följa framställningar från brottsbekämpande på platsen. Lär dig att använda ditt omdöme vid en bilolycka scen, och kom ihåg att sekundära olyckor till följd av rubbernecking på platsen för ett primära olyckan inte är mindre vanliga.

Om du är den första personen att se en bilolycka, ska du sluta alltid. Se till att flytta din egen bil helt och säkert av vägen, och kom ihåg att parkera den och ställa in bromsen innan du slår av tändningen. Vandra längs den sida av vägen till att bistå snarare än i vägbanan, och om du har vägarna bloss i din bil, överväga att fastställa dem som du vandrar mot olycksplatsen så att en annalkande förare kommer att vara medvetna om situationen.

När du kommer till platsen, fråga efter allas hälsa och bedöma tillstånd av offren. Om ett brottsoffer är medvetslös, avgöra om han eller hon har en puls, och notera hur många offren är. Om offret kan röra sig själva, hjälpa dem i säkerhet vid sidan av vägen. Flytta inte ett offer som är allvarligt skadad om han eller hon befinner sig i omedelbar livsfara. Om du eller ett av offren har en mobiltelefon använda den för att ringa larmtjänster, eller vinka till sig en passerande bil och be dem ringa åt dig. Se också till att de bilar vid anläggningen är avstängd och att deras parkeringsbromsar är inställda på att hindra dem från att rulla.

När du ringer räddningstjänsten fortfarande lugn och informativ. Börja med att konstatera att den akuta är en bilolycka, och ge avsändaren platsen för olyckan. Detta gör det möjligt för avsändaren att skicka brottsbekämpning och en ambulans omedelbart. Nästa, tala med avsändaren om antalet offer och deras tillstånd, så att hon kan förmedla denna information till ambulansen. Om någon är i behov av första hjälpen, får avsändaren guida dig genom den. Häng inte upp tills avsändaren har sagt att det är lämpligt att göra det.

Om du har utbildning i första hjälpen som offren kan dra nytta av, erbjuder det. De flesta delar av världen har barmhärtige samariten lagar för att skydda enskilda som hjälper till vid olycksplatser. När akutvården inte kommer fram till olyckan, se till att berätta om någon första hjälpen man tog till exempel ett tryck på ett sår, med kompressioner, eller flytta ett offer. Efter brottsbekämpande anländer till platsen, ge befälhavaren din information och följa hans eller hennes anvisningar. I de flesta fall kommer du att bli ombedd att lämna, om möjligt, för att hjälpa rensa scenen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.