Vad kan jag förvänta mig från en Kolesterol Check?

En kolesterol kontroll är ett sätt att utvärdera, via blodprov risken för hjärtsjukdomar och kolesterol. De tester utförs vanligen vart femte år för män över 45 år och hos kvinnor över 55 års ålder. De kan utföras oftare om personer som redan har hjärtsjukdom, högt blodtryck, är feta, är rökare eller har en familj historia av hög kolesterol eller hjärtsjukdom. Ofta, om inte en känd hjärtsjukdom problem existerar, läkare för detta blodprov under rutinmässiga fysiska prov.

De flesta människor som har bett att få en kolesterol check kommer att behöva göra det vid ett separat laboratorium. Testet kräver oftast fasta i tolv timmar före, men någon får ett test bör be läkare eller laboratoriet om det finns några ytterligare krav. Ibland andra bloodwork utförs vid samma tidpunkt och det kan finnas andra åtgärder som är nödvändiga innan man får blod gjort tester.

Det finns några grundläggande saker som mäts i ett kolesterol prov. Dessa nivåer av hög densitet och låg densitet lipoproteiner, totalkolesterol poäng och nivåer av triglycerider. Massor av människor kommer att få sina betyg med posten några dagar eller veckor efter testning och den läkare som beställer kolesterol även kontrollera får denna information.

Varje enskild mätning kommer att visa ett antal läkare och använda dessa siffror för att bedöma risken för hjärtsjukdom. I allmänhet folk vill se ett stort antal med hög densitet lipoproteiner (HDLs) och låga siffror för låg densitet lipoproteiner (LDLs). Dessa är de "goda" och "onda" kolesterolet räknas som ofta diskuteras. Totalkolesterol poäng är också en viktig mätning och triglyceridnivåer på är värdefull också.

Det är svårt att säga vad siffrorna betyder för en enskild person. Det finns tabeller som visar vilka nummer som är onda och goda, och som är gränsfall eller farliga. I allmänhet kan läkare söka vissa önskvärda nivåer, och dessa omfattar ett totalkolesterol poäng under 200. LDLs under 70 är optimala utan betyg upp till 129 kan anses närmast optimal för människor som inte har en hjärtsjukdom. HDL nivåerna är bäst när de är 60 eller högre. Nummer på triglycerider är önskvärda när de är 150 eller lägre.

Patienter mäta kolesterol med siffrorna bör iaktta försiktighet. Släkten och andra riskfaktorer för hjärtsjukdom kan innebära vissa värderingar, även om de faller optimalt eller önskvärt utbud inte är lämpliga. Med tanke sjukdomshistoria läkarna är skickliga i att bestämma om olika kolesterol checknummer bör vara högre eller lägre.

Om värdena från en kolesterol check inte är det optimala eller önskvärt utbud Läkarna kan schemalägga en uppföljning med patienterna att samarbeta med dem om olika sätt att behandla denna fråga. Dessa kan omfatta enkla ändringar av kost eller beteende avviker efter en tid. När nivåerna sätta människor i extrem risk, kan läkare behöva ordinera medicin för att få tillstånd under kontroll.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.