Vad är orsaken av vitamin K-brist?

K-vitamin är ett viktigt näringsämne som främjar blodproppar och hjälper till att bevara bentätheten och vaskulär hälsa. När en person saknar tillräckliga mängder av vitaminet, han eller hon löper risk att utveckla allvarliga hälsoproblem. Det kan finnas flera orsaker till vitamin K-brist, bland annat av undernäring, överanvändning av antibiotika, och ett antal olika sjukdomar som påverkar kroppens upptag av näringsämnen. En person som tror att han eller hon lider av en brist bör rådfråga en läkare, som kan göra en korrekt diagnos och ordinera den lämpligaste läkemedel eller behandlingsplan.

Många människor lider av vitaminbrist till följd av dåliga kostvanor. Grönsaker som spenat, broccoli, grönkål, rovor, ärtor och lök är alla rika på vitamin K. Andra livsmedel med högt K-vitamin innehåll omfatta nudlar, ägg och fullkornsbröd. Det är viktigt för en individ att konsumera sådana livsmedel på ett ganska regelbundet för att förhindra en vitamin K-brist och de därmed sammanhängande hälsorisker, bland annat hjärtproblem och kraftig blödning.

Antibiotika att eliminera skadliga ämnen i kroppen kan också påverka hjälpsamma tarmbakterier att stöd i vitamin K-produktion. Överanvändning av vissa receptbelagda eller över disk antibiotika kan snabbt resultera i en vitamin K-brist. Antacida konstruerade neutralisera halsbränna och syror magen kan få negativa effekter på tarmbakterier. Vitamin-K som bildar bakterier behöver en sur miljö för att överleva och reproducera, och ofta antacida intag betydligt stör naturlig syra i magsäcken och tarmarna.

Flera olika sjukdomar kan bidra till att vitamin K-brist. Jäst infektioner, skrumplever, leukemi, lupus, och hepatit alla är kopplade till vitamin K brist. Crohns sjukdom är också känd för att orsaka omfattande mineralresurser och vitaminbrist i drabbade individer. Vissa sjukdomar som orsakar stopp i gallgångarna är till skada för vitamin K nivåer, som överflödigt fett fastnar i kroppen och förhindrar upptaget av näringsämnen.

Det finns flera behandlingsalternativ tillgängliga för en person med ett vitamin K-brist. Helt enkelt förbrukar mer vitamin-rika livsmedel och delta i daglig motion är tillräckligt för personer med lindriga brist på näringsämnen. Intaget av livsmedel och kosttillskott med höga halter av probiotika kan stimulera aktiviteten av vitamin-producerande bakterier i mag-tarmkanalen. I ett svårt fall av vitamin K-brist, kan en läkare administrera en oral eller intravenös medicinering för att återställa vitamin i blodet. När alla andra behandlingar inte, en patient kan behöva genomgå en plasma transfusion för att fylla på vitamin K och återställa blodets förmåga att koagulera.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.