Vad är några vanliga livsmedelsburna sjukdomar?

Det finns ett antal gemensamma livsmedelsburna sjukdomar, huvudsakligen orsakade av bakterier och leder oftast osäkra livsmedel hantering och beredning. De mest allmänt erkända former av livsmedelsburna sjukdomar orsakas av bakterier. Även om CDC erkänner över 250 identifierade livsmedelsburna sjukdomar, de vanligaste källorna är bakteriell och omfattar Campylobacter, Salmonell ett och E. coli.

Campylobacter är en patogen bakterie som orsakar campylobacterinfektion, eller mer vanligt, en form av matförgiftning. Bakterien finns i tarmen hos friska fåglar och även om de inte påverkar fåglar, bakterier påverkar människor. De flesta råvaror fjäderfä innehåller Campylobacter men korrekt tillagningen av köttet dödar bakterier. Den vanligaste källan till campylobacterios är kontamination från drippings av rå fjäderfä eller förtäring av kött dåligt.

Symptomen på campylobacterios inkluderar diarré, illamående, kräkningar, buksmärta och kramper och feber. De flesta smittade med Campylobacter återhämta sig, utan ytterligare komplikationer i ca 3 till 5 dagar och vissa människor infekterade med denna bakterie inte visar några symptom alls. Den vanligaste komplikationen i samband med denna livsmedelsburna sjukdom uttorkning.

Salmonella och E. coli är två andra orsaker till livsmedelsburna sjukdomar väl kända för allmänheten. Salmonella orsakar salmonella, en bakterieinfektion som kan orsaka illamående, kräkningar, diarré och magkramper. Salmonella är utbredd i tarmen hos många djur, inklusive människan. Det är oftast överförs via avföring och kan bli livsmedelsburna om mat har förorenats. Att äta råa och dåligt tillagade livsmedel som innehåller Salmonella kan orsaka sjukdom.

E. coli , kort för Escherichia coli , är också ett bakterier och är vanligt förekommande hos nötkreatur och andra liknande djur. Det finns flera olika stammar av E. coli , av vilka några är ofarliga, varav många är toxiner. Även dåligt tillagat nötkött kan vara en källa till E. coli , kan andra livsmedel blir förorenat av avföring från ett djur med bakterier. Till skillnad från många andra livsmedelsburna sjukdomar, E. coli får inte ytan i flera dagar till veckor efter konsumerar bakterier och komplikationer av sjukdomen kan bli allvarligare. Kan dock E. coli och andra gemensamma livsmedelsburna sjukdomar förebyggas med korrekt och säker livsmedelshantering.

För att minska risken att smittas med dessa och andra livsmedelsburna bakterier, inte konsumera rått kött, kyckling eller ägg. Förvara alltid livsmedel enligt paketet riktningar och låt inte tillagade maten stå i rumstemperatur längre än en timme. Tvätta alltid rå frukt och grönsaker innan du äter och se till att Skölj förberedelse ytor, redskap, och händerna efter hantering av råa livsmedel. För mer information om dessa och andra livsmedelsburna sjukdomar, deras risker och symptom, besök webbplatsen för Centers for Disease Control and Prevention (CDC). nbsp;


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.