Vad är extrakorporeal Membran Oxygenering?

extrakorporeal membran syresättning eller ECMO är ett sätt att stödja hjärtat och lungorna för personer som är allvarligt sjuka. Dess mest gemensam ansökan till barn-inställningar, men det kan också användas för vuxna. ECMO var anpassad från hjärt-lung bypass maskiner av Dr Robert Bartlett vid University of Michigan sjukhus på 1970-talet, och till skillnad från förbifartsleden den kan användas under längre tid, men långdraget är associerad med högre grad av komplikationer.

"extrakorporeal" i extrakorporeal membran syresättning innebär att blodet cirkuleras utanför kroppen i ECMO maskinen. Maskinen matar blodet genom vad som kallas en syresättningen membran, som också kan kallas en konstgjord lunga, som tillför syre till blodet. ECMO maskinen också måste hålla blodet av lämplig temperatur, för att inte kyla ner kroppen när den flödar tillbaka in i den. I samtliga fall "blått blod" eller blod få slut på syre blir syresatt och återvänder som "röda" eller syrerikt blod.

Två typer av extrakorporeal membran syresättning finns, och dessa kallas veno-arteriell och veno-venös (VA och VV). VA ECMO bort blod från en ven och returnerar det till en artär, förbi hjärtat. Detta ger stöd för hjärta och lungor. VV ECMO bort blod från en ven och returnerar det till en ven, och detta tenderar att användas mest när endast lungorna äventyras. I båda typerna man kan förvänta sig att se två katetrar eller kanyler fäst på kroppen, en bort blod och en att återsända den.

Användning av extrakorporeal membranet syresättning kan uppmuntras under många omständigheter. Några av anledningarna till att den skulle kunna tillämpas, såsom svåra kompromissen i lungorna, i väntan på hjärt /lungtransplantation, hjärttransplantation eller hjärtkirurgi, omogenhet av lungor, mekonium aspiration syndrom och pneumothorax. Antal dagar en person kan lägga på ECMO varierar och kan också bero på människor tolererar behandlingen.

Risker med ECMO inkluderar blödningar eller bildning av blodproppar. Heparin, antikoagulantia, måste användas för att se blodet inte koagulera i maskinen. Denna användning, särskilt hos mycket små barn, kan översättas till en ökad risk för blödning i hjärnan. Det är därför, även ECMO anses effektiv behandling, är det också anses vara en behandling som sista utväg.

högutbildade perfusionists noggrant övervaka människor på ECMO maskiner. Inte alla sjukhus har dessa maskiner är tillgängliga eftersom de bara kan användas när en perfusionist finns till för att driva dem och se till att patienten tolererar behandlingen. ECMO behandling är vanligast i högskolenivå anläggningar.

Medan extrakorporeal membran syresättning kan ses som en bra sak som kan öka överlevnadsgraden med vissa villkor, är det inte alltid emot med entusiasm, särskilt från föräldrar vars nyfödda genomgå den. ECMO behandling är svårt för föräldrarna, som kanske inte kan hålla eller föder upp sina ungar i många dagar. De kan dock röra, stroke och prata med sina nyfödda eller små barn, och detta är mycket uppmuntras.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.