När ska barn har alla sina permanenta tänderna?

Det finns totalt 32 vuxna tänder eller permanenta tänder, att bryta ut i den mänskliga munnen. De flesta, med undantag av visdomständer, har brutit ut vid den tidpunkt då ett barn fyller 13 eller så. Visdomständer, även kallad tredje molarer, kan bryta ut allt från 16 till 21 år ålder. I vissa fall inte kommer visdomständer inte igenom alls, utan stanna påverkade och måste extraheras. De första permanenta tänderna som kommer in är vanligtvis det första molarer och den centrala framtänder, som är de två framtänderna i nedre uppsättning.

De centrala incisiver är vanligtvis de första mjölktänderna att blossa upp hos spädbarn och därmed den första mjölktänderna falla ut och ge plats åt de permanenta tänderna. Detta sker vanligtvis på cirka sex års ålder eller sju. Samtidigt som munnen expanderar, är det skapa utrymme för den första uppsättningen molar tänder, vilka ofta förekommer i åldrarna sex och åtta. Mest alla mjölktänderna kommer att gå förlorade eller lös och redo att komma ut vid en ålder av 12.

Efter den första molarer och lägre centrala framtänder, kommer resterande övre centrala incisiver, övre och nedre laterala incisiver, cuspids och bicuspids följa-vanligen med utbröt vid en ålder av 12 eller 13. Som du kan berätta, i åldrarna mellan sex eller sju och 12 till 13 är enorma år för tänder, med barn som har både barn och tänder vuxen på samma gång. Det är därför det är viktigt för barn att se en tandläkare regelbundet och rutinmässigt dentala röntgenbilder tas så en tandläkare kan avgöra om tänderna bildar korrekt.

Med tanke att barn utvecklas olika och detta är bara en riktlinje för när ett barn kommer att ha hela sitt vuxna tänder, kom ihåg att en del barn kan börja lösa tänder förr, medan vissa kan förlora dem senare. Mycket tidig förlust av tänder, men kan utgöra ett problem eftersom mjölktänderna fungera som en plats innehavaren förrän tänderna är fullt utvecklade och redo att bryta ut. På samma sätt tänder att hänga på för länge kan också orsaka problem med vuxna tand bildas.

De rekommenderade riktlinjerna för barn att besöka tandläkaren är att schemalägga deras första besök inom ett år av utseendet på sin första tand. En del föräldrar väljer att vänta tills barnet har fyllt tre, men alla barn bör ses av en tandläkare vid den tidpunkt de börjar skolan.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.