Kan kvinnor bli gravida under menstruation?

En kvinna kan bli gravid från att ha samlag under menstruation. I själva verket antyder Aktuella undersökningar från USA National Institutes of Health (NIH) att kvinnor har potential att bli gravid på praktiskt taget någon gång under cykeln. Även om risken för graviditet är större på vissa dagar i en kvinnas cykel är det aldrig helt frånvarande.

Även om rytm-metoden kan vara lämpliga för par som försöker bli gravid, misslyckas det ofta används för att undvika graviditet. Dr Allen J. Wilcox av National Institute of Environmental Health Sciences går tom så långt som att säga att rytmen metoden inte ger en betydande fördel för par som försöker bli gravida. Enligt Dr Wilcox, par som helt enkelt har oskyddat sex regelbundet har så mycket av en chans att tänka som dem som väntar på bördiga fönster.

En kvinnas cykel börjar den första dagen i menstruationen, som räknas som dag ett. Traditionellt är dagar från 10 till 17 sägs vara kvinnans mest fertila period. Detta är dock baserad på tanken om en mycket vanlig cykel, som varar 28 dagar, med ägglossning sker på dag 14. I själva verket få kvinnor här regelbundet, endast 30% av kvinnorna passar in i denna modell. Dessutom gör även kvinnor med regelbundna cykler inte alltid ägglossning vid samma tidpunkt varje cykel.

En kvinnas fertila period varar i ungefär en vecka varje månad. Spermier kan överleva i livmoderhalsen upp till en vecka, och ägget är lönsamt för 24 till 48 timmar efter ägglossningen. Problemet är att ägglossningen är mycket oförutsägbar. Tonåringar och kvinnor närmar sig menopausen-två grupper som är mindre benägna att vilja graviditeten-har den mest oregelbunden menstruation cykler. Sköldkörtelsjukdom bidrar också till oregelbundna cykler.

I 2005 års NIH-studien studerade Wilcox och hans kollegor på menstruation cykler av 213 kvinnor, de flesta i åldrarna 25 och 35, när kvinnans cykler mest sannolikt att vara regelbunden. De fann att en kvinnas fertila period kan utsträckas till den dag då menstruationen förväntas börja. Dessutom fann de att en kvinna kan bli fruktbar så tidigt som dag 4 av hennes cykel, och att 17% är bördig från dag 7. Därför är menstruation ingen garanti för att en kvinna inte blir gravid när sexuella umgänge.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.