Kan Knäcka nacken Orsak Verkligen en stroke?

Teorin att knäcka dig nacken kan orsaka en stroke verkligen låter som en urban legend, som särskilt syftar till kiropraktorer, som kan spricka i nacken, och olika ställen i ryggraden för att producera större komfort. Många kiropraktorer nämner aldrig samband mellan stroke och knäcka nacken. Därför denna teori inte måste vara sanningsenlig

Egentligen till bestörtning av många människor finns det bevis för att särskilt bland dem under 60, sprickbildning halsen kan, även om det sällan skapar de omständigheter som kan leda till stroke. Frågan har studerats ingående, och forskning gjord på 2000-talet motsvarar knäcka halsen med högre risk för stroke. Det är viktigt att förstå hur denna risk uppstår och att komma ihåg att risken är fortfarande mycket låg.

I en studie, utförd av neurologen Wade S. Smith vid University of California, San Francisco, Smith utvärderat en befolkning på 51 patienter som hade haft en stroke. 14% erinras med kiropraktik arbete och hals manipulation innan de slag. Totalt studien kopplas endast 7 fall av stroke till halsen sprickbildning och andra neurologer ange risken finns men är liten. Det skulle också vara av värde att följa en stor grupp patienter som får kiropraktisk behandling regelbundet för att se hur många fick en stroke efter att ha halsen knäckt. Genom att studera endast stroke befolkningen faktiska andel av risken kan inte bedömas.

Några streck, särskilt de som inträffat före 45 års ålder, orsakas av vad som kallas livmoderhalsen pulsåder dissekering. Livmoderhalsens artärer sammanflätas genom baksidan av halsen och huvudet, och i vissa fall kan de riva. Om den går sönder orsakar blödning, kan en blodpropp form, och sedan ledas in i hjärnan. Av oro knäcka halsen är att livmoderhalscancer artärer kan sönder, blöder och utveckla en blodpropp som tillfälligt skulle beröva hjärnan av syre. Detta kan leda till ett mindre eller dödlig stroke eller en transitorisk ischemisk attack (TIA), som ibland kallas en mini-stroke.

Även om sprickbildning nacken endast i mindre utsträckning ökar risken för livmoderhalscancer artär dissektion, många kiropraktik patienter inte informeras om risken för stroke. Knakande halsen är ganska standard med en kiropraktik besök, och många kiropraktorer och läkare tror att även om risken är minimal, bör patienten göra ett informerat val om huruvida de vill fara denna risk. Om du inte väljer att ha nacken knäckt, bör du vara uppmärksam på tecken på stroke i dagarna och veckorna efter en kiropraktik besök.

Kort sagt, tecken på stroke är:

  • Yrsel
  • Förvirring
  • oförmåga att röra sig en halv av kroppen
  • dimsyn eller svårighet att prata
  • Svår huvud smärta som kommer plötsligt

>

Om du misstänker stroke, inte ringa din kiropraktor. Ring räddningstjänsten omedelbart, eftersom tidig behandling kan minimera permanenta skador en stroke kan orsaka och lägre risk för dödsfall. Inte alla slag beror på att knäcka nacken, och en stroke före 60 års ålder kan hänföras till en mängd olika faktorer och val livsstil. Ökar dock kiropraktik hals manipulation något risk och bör betraktas som en behandling med potentiellt livshotande biverkningar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.