Har män och kvinnor hantera stress annorlunda?

Det finns gott om bevis för att män och kvinnor hanterar stress på olika sätt. En del av detta kan grunda sig på specialiserade skillnader i biokemi på könen. En annan aspekt kan bero på olika nurturance beteenden vanligare att öka flickor. Det finns några studier som antyder kvinnor kan ha en fördel när det gäller att hantera stress, men andra pekar på det faktum att kvinnor kan hantera mycket mer vikt än vad män, och detta kan inte i slutändan visa sig fördelaktig.

Från en rent biokemisk perspektiv, kvinnor producerar ett hormon som kallas oxytocin i mycket större mängd än vad män. Denna utsöndras i stora mängder precis innan förlossningen och när kvinnor ammar barn. Det är också närvarande vid andra tillfällen och kan visa sig vara en extra hjälp när en kvinna måste hantera stress. Utsöndringen av detta hormon tenderar att skapa en känsla av lugn, och män kan förmodligen få stöd om de också hade det. Förekomst av detta hormon kan förklara varför en del kvinnor är mycket bättre på multitasking än vissa män.

En tendens att många kvinnor uppvisar när de ställs inför stress är att skydda barnen och söka hjälp från vänner. En studie kallar detta en "tendens och bli vän med" stresshantering teknik. Kvinnor är mer benägna att diskutera sina stress med andra och leta efter vänner att hjälpa dem. Män är mycket mindre sannolikt att hantera stress på detta sätt.

En undersökning i mitten av 2000 görs vid UCLA av Shelley E. Taylor antydde att kvinnor kan ha en evolutionär grund för att agera på detta sätt. Förr i tiden, gravida kvinnor och de som vakta barn kunde inte svara på stress med flygning. De skulle ha haft en mer "kamp" reaktion på fara delvis att skydda barn, och skulle ha behövt vara lugnare när fara slog till.

En annan anledning till att kvinnor kan skyddas mot vissa understryker avser det sätt på vilket flickor kan höjas. Flickor kan uppmuntras att diskutera känslor mer än pojkar, som kan hjälpa dem att undvika känslan att stress är överväldigande. Detta kan göra dem mer benägna att hantera stress på ett enklare än vad män.

Men, enligt vissa studier har mer problem med stress men tenderar att dölja det, och inte talar om stressfaktorerna kan leda till oönskade beteenden eller förhållanden. Innehav stress i stället för att släppa igenom kommunikation kan höja risken för hjärtsjukdom. Några förslag finns att män är mer benägna att missbruka alkohol och droger för att fly stress som en del av en flygning svar. Men vissa män svarar på stress med en kamp svar och kommer att bli allt aggressiva som stress stiger.

Detta innebär inte att kvinnor hanterar stress på ett bättre sätt än vad män hela tiden. En annan studie utförd av American Psychological Association visar kvinnor kan reagera på extra stress, kunde lika märkas runt om semester, genom att på hälsovådliga beteenden som att äta för mycket. Även om detta kan vara ett tillfälligt sätt att hantera stress kan ha långvariga effekter och skapar större risk för hjärtsjukdom, och eftersom den i allmänhet är känt att kvinnor känner mer stress än vad män kan de inte har en långsiktig fördel i att hantera stress över de flesta män.

En sak som säkert kan härledas från hur män och kvinnor hanterar stress är att de kanske både lära av varandra. Uppmuntra män mot en tendens och bli vän svar kan vara till stor hjälp, och kvinnor kan lära av män som tar till extra mat eller alkohol är inte i slutändan bra metoder för att hantera stress. Det är värdefullt att förstå att studier för utvärdering i denna fråga ser på en befolkningsgrupper, i motsats till hur varje individ rör stress. Enskilda svar kan vara väldigt olika, och några män har stor stress-coping mekanismer, samtidigt som vissa kvinnor inte gör det.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.