Har Rökare har ett nedsatt smaksinne?

Många människor är medvetna om de hälsorisker som är förknippade med rökning, men inte alla är medvetna om hur rökning kan påverka funktionen hos våra sinnen på en daglig basis. Ett av de bästa exemplen på denna typ av försämring av sinnena är med vår förmåga att smaka. Här är vad som orsakar rökare att uppleva en nedsatt smaksinne.

Åtgärden smak är egentligen en kombination av arbetet i smaklökarna på tungan och lukt sinnen av näsan. De nerver som bär stimuli till och från dessa platser kan påverkas av ett antal olika faktorer. I huvudsak något som stör eller Blunts möjligheten för nerverna att korrekt registrera olika typer av stimuli resulterar i en försämrad smaksinne.

När det gäller att röka en cigarett eller cigarr, platser rökaren smaken knoppar i kontakt med kemiska ämnen som tenderar att slöa förmåga knopparna att registrera de fyra grundläggande smaker att systemet är utformat för att erkänna. De kemikalier som inte helt förstöra möjligheten för smaklökarna att känna igen salt, sött, surt och beskt smak. Det är dock i vilken utsträckning hänsyn kraftigt minskat.

Samtidigt, rökare andas in också och andas ut röken från cigaretter genom näsan och munnen. De kemikalier i cigaretter också tråkig förmåga lukt nerver att registrera arom av livsmedel också. Eftersom vårt smaksinne är egentligen en kombination av både smak och lukt, tenderar rökning leda till en försämrad känsla för smak genom att blanda med båda typerna av sensoriska erkännande.

Denna förlust av smak är vanligen en gradvis process, så att rökaren inte inser att han eller hon inte längre få samma glädje av livsmedel. I själva verket får den mat ändå registrerar nog av en känsla av smak att vara väldigt roligt även för någon som har rökt i flera år. Således är rökare kan vara ovetande om att en nedsatt smaksinne har ägt rum.

Lyckligtvis är detta nedsatt smaksinne inte permanent. Många som slutar röka märker att inom så lite som två dagar efter rökning den sista cigarett att arom och smak av mat blir mycket mer kraftfull och tydlig. Detta beror på att smaklökarna och nervändar i näsan börjar vakna upp eller regenererar från depression som orsakats av kemikalier i cigaretter. Med tiden är nedsatt smaksinnet helt omvänd, och det är möjligt en gång till alla de smaker och dofter i samband med favoriträtter.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.