Vilken var den första Hormonella typ av preventivmedel?

Moderna hormonella preventivmedel tog fart under 1960, då Enovid ®, det första p-piller, har saluförts i USA för första gången. Förbättringar av dosen och leveranssystem lett till införsel av lägre dos piller under 1980-talet, tillsammans med ett överflöd av alternativ födelsekontroll inklusive lapp, ringen, och implanterbara hormonella preventivmedel. Men är historien om hormonella preventivmedel faktiskt mycket äldre än människor inser: den första formen av hormonell preventivmedel tycks ha varit en växt som heter silphion, som används för att förhindra graviditet så tidigt som 700 f. Kr.

lite är känt om silphion, eftersom anläggningen tycks vara utdöd. Bevis från ritningar och skrifter om anläggningen tyder på att det var i persilja familjen och att det kan ha liknat jätte fänkål. Anläggningen var också stort värde, speciellt efter att dess preventivmedel egenskaper realiserades, och visas på mynt och fresker. Ack, när egenskaper silphion realiserades, var anläggningen snabbt overharvested, och allt tyder på att det försvann från första århundradet AC. Nästan 2000 år skulle passera innan en annan form av hormonell preventivmedel fram.

rötter moderna hormonella preventivmedel ligga i Dioscorea Mexicana , en typ av mexikanska yam. År 1944 grundade forskare Syntex Laboratories att utnyttja egenskaperna hos denna anläggning, som tillverkade bland annat progesteron. Forskning om hormonet visade att det var effektivt att förebygga graviditet hos kaniner och i 1951 var framgångsrikt syntetiseras. Tester för en hormonell p-piller började bara några år senare, 1960, Food and Drug Administration godkänt Enovid ® till salu.

När hormonella preventivmedel som ursprungligen släpptes var biverkningarna ganska svår, vilket tyder på att dosen var för hög. Tweaking dosen gav låg dos fasas piller under 1980-talet, och 1990 var den första implanterbara form av hormonella preventivmedel, Norplant ®, på marknaden. Norplant ® följdes 1992 av Depo-Provera ®, födelsekontroll skott. Norplant ® var senare bort från marknaden av okänd anledning och ersattes med Implanon ®, en annan form av implantation preventivmedel. Depo-Provera ® rekommenderas inte för långtidsbehandling, eftersom det bryter benen av kalcium.

År 1998 kom akut preventivmedel på marknaden, och efter 2000 har flera nya former av hormonella preventivmedel släpptes även p-plåster, en raffinerad form av Depo-Provera ® och flera insertable hormonell födelse kontrollinstrument inklusive Nuva-Ring ® och Mirena ®. De introduktioner av olika doser och metoder leverans har gjort preventivmedel tillgängliga för kvinnor som leder en mängd olika livsstilar. Du kan diskutera hormonella preventivmedel med din läkare att fastställa vilken metod som är rätt för dig.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.