Vilka principer för Vata, Pitta och Kapha?

Enligt Ayurveda är en av de äldsta grenarna av Vedas, vata, pitta och kapha bildas från kombinationer av de fem elementen som utgör vårt universum. I tusentals år har det förstås av många som våra kroppar består av samma fem element som utgör vår yttre miljö. När dessa faktorer kombineras i människans fysiologi, skapar de tre styrande principer eller doshas, som måste hållas i god balans för att upprätthålla god hälsa.

Av dessa tre primära doshas, styr vata dem alla. Luft och rymd kombineras för att bilda vata. Eld och vatten styr pitta, och vatten och jord, kapha. Attribut för varje dosha, tillsammans med den specifika kombinationen inom varje enskild hjälp för att fastställa individens fysiska, mentala och känslomässiga egenskaper och tendenser.

Allt som rör sig, är fluktuerar eller förändringar styrs av vata. Ayurveda förklarar att utan luft och rymd, liv skulle kunna framsteg, flytta eller ta rörelse. Precis som i den yttre världen, är vata dosha ansvarig för all rörelse i kroppen. Detta omfattar alla former av rörelse i kropp och själ såsom cirkulation, elimination, peristaltiken, respiration, nervimpulser och tankeprocessen. Vata egenskaper inkluderar föränderlighet, luftig, kyla, rörelse, snabb, lätt, torr och sträv.

Vata typ människor är små urbenade, snabbt flytta och sett med torr hud och små eller oregelbunden aptit. Ur balans vata kan orsaka dåligt minne, oro eller ångest, sömnsvårigheter, trötthet och svaghet, artrit, högt blodtryck, förstoppning eller grov, torr hud. För att balansera vata i fysiologi, det motsatta egenskaper behöver införas: vila mycket, värme i livsmedel och miljö, tyngre, fet mat med söt, sur eller salt smak.

Pitta kontrollerar alla former av omvandling och metabolism i kropp och själ såsom assimilation, matsmältning, ämnesomsättning, immunförsvaret och bearbeta sensorisk information. Pitta typ människor har medium bygger, stark aptit, starkt intellekt och ogillar varmt väder. De är uttryck också, intensiv och ordnat med eldig personligheter.

Ett överflöd av pitta kan orsaka överdriven kroppsvärmen, ilska, otålighet, hud-och ögonproblem, halsbränna och magsår. Pitta dosha balanseras av sin motsats egenskaper: cool miljö med häftiga, tung, fet kost som är söt, bitter eller sammandragande.

Kapha egenskaper inkluderar kall, tung, långsam, mjuk, stadig, fet, klibbig och söt. Kapha kontrollerar alla former av vätskebalans och struktur i fysiologi såsom vätskeansamling, slem, fysisk styrka, naturlig vävnad motstånd och lämpligt organ struktur. Personer med övervägande typer kapha kropp är stora benfri, starka med ett jämnt temperament, tillgiven och förlåtande, metodisk, jordnära, och långsamt att glömma.

Kapha typer visar en motvilja för kallt, fuktigt väder. För mycket kapha kan orsaka lättja, slöhet, övervikt, astma och depression. Kapha dosha balanseras av sin motsats egenskaper: mer motion, mindre oversleeping, ljus, torr, varm mat med skarp, bitter eller sammandragande smak.

nordanvinden på vintern är förknippade med miljö-vata. Vata säsongen är mellan november och februari när kölden förvärrar torrt väder i vintern vår interna vata dosha. Pitta säsongen är mellan juli och oktober när värmen upplevs som varmt och lättantändligt. Kapha är mellan mars och juni under den våta, tunga säsong.

Varje årstidsväxlingar lugnar och balanserar effekterna av de tidigare säsong. Vata kyler den ackumulerade värmen från pitta säsong, fyller kapha vattenhalten för torkning vata säsong och pitta värmer den kalla väta av kapha. I slutet av varje säsong kommer det att finnas ett ackumulerat inflytande finns i kroppen. Våra kroppar behöver en möjlighet att balansera all påverkan en viss dosha har upprättat.

De tre primära doshas visar sig även i dygnsrytm cykeln, alla i lokal normaltid.

Vata är dominerande mellan
 • 2:00 och 6:00
 • 14:00 och 18:00

>

Pitta är dominerande mellan

 • 10:00 och 02:00
  nbsp;
 • 10:00 och 14:00.

Kapha dominerar mellan
 • 06:00 och 22:00
 • 6. 00 och 10. 00.

Under de tidiga morgontimmarna 2:00 till 6:00, vata går gifter och föroreningar ut i nervsystemet. Ayurveda rekommenderar även vikten av stigande innan till 6:00 så att vi får behålla Vata: s tydlighet och flexibilitet. Om vi sover förbi Vata tid och i följande kapha tiden kommer vi tråkig, slö och stel. Under eftermiddagen vata tiden från 14:00 till 18:00, vår tydlighet och intensiteten är som högst. Detta är den bästa tiden för mentalt arbete eller aktivitet. Om vi av någon anledning känner trög eller sömnig under denna tid, är det på felaktigt uppslutning av våra middagsmålet. Detta gör det särskilt viktigt att inte lägga fram för att sova.

Under middagstid pitta tid, från 10:00 till 02:00, medan solen är som störst, är vår matsmältning och varmaste och mest effektiva. Vår största måltid bör ätas så nära middagen som möjligt för att försäkra ordentlig matsmältning. Under natten pitta, från 10:00 till 02:00, är det viktigt att vila som vår matsmältning tar denna gång för rengöring cykel. Den uppvärmning kvaliteter pitta passa på att rensa våra system varje osmält mat.

Därför är vår första impuls på morgonen är att evakuera vår tarm och blåsa av avfall. Vi blåser vår näsa, rena våra öron, ögon, mun och tunga av ackumulerade trängsel, som anses vara rester från osmält mat. Det är särskilt viktigt att inte äta under natten pitta för utan denna rensning tillfälle, osmält mat (AMA) och gifter samlas.

Under kapha tiden, från 18:00 till 10:00 kommer vi att börja att slå sig ner och känner dig redo för sömn. Det är viktigt att gå till sängs före 10:00 så kapha är fortfarande påverkar vårt nervsystem. Om vi väntar tills pitta inflytande börjar få fäste, kommer vi att börja vakna och känna sig hungrig. Kapha tid är det lättaste tid att somna och de första timmarna par av sömn blir mer värdefullt om en komplimang av kapha.

Enligt den ayurvediska traditionen bör våra rutiner vara i linje med vata, pitta och kapha dygnsrytm och miljö cykler för att försäkra våra kroppar fungerar. Felaktig sekvensering är den ultimata nyckeln till obalans, vilket ger på sjukdomar. Tillsammans med upprättandet våra rutiner, kommer lämpliga livsmedel att hålla varje dosha i god balans.

Eftersom vata leder andra doshas bör det viktigaste för oss när vi behandlar obalanser i systemet. Ofta genom att balansera våra vata dosha, kommer detta att pitta och kapha i balans igen. Ayurveda förklarar att dessa livsstil justeringar kommer att skapa harmoni på alla nivåer i sinne, kropp och ande. Genom att behandla de vata, pitta och kapha tridoshas, kommer våra liv att berikas på varje nivå.


Kommentarer

 • Om oss
 • Reklam
 • Kontakta redaktören
 • Få nyhetsbrev
 • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.