Vilka olika typer av allergiska reaktioner?

En allergisk reaktion kan beskrivas som olika typer av symptom i kroppen uttrycker när det utsätts för en allergen. Dessa kan vara relativt små, till exempel kliande ögon och näsa vissa människor kan stöta på efter att ha kommit i kontakt med pollen eller allergisk reaktion kan vara betydligt mer allvarlig och ibland livshotande. Det finns stora olikheter i olika typer av allergier och människor som delar samma allergier inte alltid delar samma reaktion.

En av de vanligaste typerna av allergisk reaktion är irritation i näsan, vilket resulterar i rinnande eller täppt näsa. Tillsammans med detta kan ögonen bli röda eller irriterade. Detta svar är typiskt förknippas med saker som pollenallergi och kallas hösnuva, men kontakt med mögelsvampar och kvalster kan orsaka det också.

Vissa personer som drabbas av allergisk rinit har mer omfattande symtom. Andningsorganen kan bli som resulterat i hosta eller mild till svår astma. Luftvägarna kan tygla gör det svårt att andas när i närvaro av allergener. Folk kanske inte alltid har en astmatisk reaktion när de kommer i kontakt med irriterande källor, men risken är mycket tydlig. Med tanke på risken för astma förekommer, folk behöver vanligtvis ha minst ett snabbverkande inhalator till hands för att få behandling snabbt, och det bör noteras att allergisk astma och allergisk rinit inte nödvändigtvis förekommer tillsammans.

allergisk reaktion har inte påverka näsan, ögonen eller luftvägarna. Vissa människor visar tecken på allergi med en hudreaktion och kan utvecklas nässelutslag om de kommer i kontakt med en irriterande från utsidan, eller om de äter något skapa ett systemiskt svar. Identifieringen av urtikaria (nässelutslag) kan vara svåra eftersom det kan orsakas av tusentals olika saker. Gemensam behandling för detta, som med behandling av rinit är antihistaminer, vilka hindrar histamin reaktion och lugnar huden ner.

En typ av reaktion flesta människor får inte betrakta som en allergisk reaktion är svår magproblem eller kramper. Ibland visar allergier när de intar vissa livsmedel. Detta kan manifesteras som magont, kräkningar, diarré eller förstoppning. Detta är en sällsynt reaktion än grundläggande hösnuva eller allergisk astma eller nässelfeber.

Utan tvekan den allvarligaste typen av allergisk reaktion är anafylaxi. Detta är en hela kroppen reaktion vid exponering för ett allergen och kan uppstå när människor är allergiska mot viss mat som jordnötter eller skaldjur eller för vissa läkemedel, till exempel penicillin. Det kan också vara följden av insektsbett eller stick, eller från giftiga snakebites.

Anafylaxi inte inträffar vanligtvis vid första exponering för allergen, utom eventuellt i reptil biter. I de flesta fall sker med senare exponering och med större stränghet med varje kontakt. Flera saker händer på en gång som är farliga.

Hudutslag eller nässelutslag kan förekomma, läppar och tunga kan kännas svullna och luftvägar börjar stängas. Faran är omedelbar och de flesta människor som vet att de har dessa livshotande allergier göra en Epi-Pen, en lätt att injicera dos av adrenalin, för att stoppa reaktionen. Om detta inte är tillgänglig andra symtom som kräkningar, lågt blodtryck och svimning eller medvetslöshet kan presentera. Det bör noteras att anafylaxi alltid bör betraktas som en livshotande nödsituation.

De som har anafylaktiska reaktioner i det förflutna är också viktigt att ha en medicinsk armband eller halsband för att varna andra. Eftersom detta villkor kan vara mycket enkelt dödlig utan korrekt hantering är det viktigt att människor behandlar den med respekt som den förtjänar. Å andra sidan, första anafylaktiska reaktioner tenderar att vara oväntat, eftersom första gången kroppen utsätts för ett visst allergen den inte reagera på ett sådant allvarligt sätt. Av säkerhetsskäl bör alla människor lära sig känna igen tecknen på denna ytterst allvarlig allergisk reaktion, så de kan få akut hjälp om de inser detta svar i sig eller någon annan.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.