Vilka olika typer av ADHD medicin?

ADHD medicinering är i allmänhet delas in i två breda kategorier: stimulerande och icke-stimulerande typer. Medicinering inte botar ADHD, men det kan hjälpa till att hantera symtomen. Varje person svarar på ADHD medicinering annorlunda, så du kanske måste prova mer än ett läkemedel innan man hittar en som fungerar för dig. Medicinering är i allmänhet en del av din behandlingsplan, i kombination med någon form av kognitiv terapi eller specialiserade ADHD coaching. Du kommer att arbeta tillsammans med din läkare för att avgöra rätt medicin för dina specifika behov.

Stimulant läkemedel är de vanligaste och mest använda läkemedel för behandling av ADHD. Mest stimulerande läkemedel är en form av metylfenidat droger, dessa inkluderar Ritalin?, Focalin?, Concerta? Och Metadate?. Amfetamin används vanligen omfattar Adderall? och Dexedrine?. Båda dessa typer av läkemedel är tänkt att reglera nivåerna av hjärnan kemikalier dopamin och noradrenalin i ADHD patienter. Dessa hjärnan kemikalier tros spela en roll i glädje, motivation och koncentrationsförmåga.

Kort-verkande läkemedel har fördelen att få in i din kropp snabbt och ger omedelbar lindring av symtom. De lämnar också kroppen snabbt, så de kan ha tas flera gånger om dagen. Fördelen med kortverkande medicin är att den låter en person med ADHD att skräddarsy sin medicin för att passa deras behov och livsstil. Till exempel barn med ADHD tar ofta stimulerande medicin under skoltid, men inte under efter skolan spela eller sportaktiviteter. Kortverkande läkemedel kan också avbrytas under sommarmånaderna, om detta är indicerat för barn.

Tid frigörs stimulerande läkemedel endast tas en eller ibland två gånger om dagen. Detta är en stor fördel för vuxna ADHD patienter som har problem att komma ihåg sina mediciner och inte har någon runt för att påminna dem. De ger bättre hela dagen täckning, undvika vissa av de beteendemässiga toppar och dalar, som ibland förknippas med kortverkande medicin. Men eftersom de går in kroppen långsammare, kan de inte tillhandahålla omedelbar symtomlindring som kortverkande läkemedel gör.

I USA är det enda icke-stimulerande ADHD medicinering som har godkänts av den federala Drug Administration heter Strattera?. Strattera? är ett långverkande läkemedel som vanligen tas en eller två gånger om dagen. Det är inte ett kontrollerat ämne, så det är lättare att förskriva och fylla på än stimulerande läkemedel. Strattera? är också tänkt att ha vissa antidepressiva egenskaper, så det kan vara särskilt effektivt för patienter som har både ADHD och depression. Det är vanligast hos vuxna, men kan förskrivas till barn så unga som sex år gammal.

I vissa fall när varken stimulerande eller icke-stimulerande läkemedel är effektiva, kan vissa läkare förskriva andra läkemedel för att hjälpa till att kontrollera symtomen. En av de vanligaste är Wellbutrin?, Ett icke-narkotiskt antidepressivt läkemedel som är tänkt att fungera på samma hjärnan kemikalier som ADHD-mediciner gör. Läkemedel som används för att behandla andra villkor, såsom högt blodtryck eller depression, kan vara effektiva för att lindra vissa av ADHD symtom också, i synnerhet ångest och impulsivitet. Vissa försäkringsbolag får inte täcka dessa läkemedel om din enda diagnosen ADHD, så se till och kontrollera med din läkare och försäkringsbolag, eller begära ett billigare generiskt läkemedel.

Som med alla läkemedel, kan det finnas biverkningar förknippade med ADHD medicinering. Vanliga biverkningar av stimulerande läkemedel är huvudvärk, illamående, sömnsvårigheter, viktminskning, och en känsla av att vara nervositet. Icke-stimulerande läkemedel kan också orsaka huvudvärk och illamående samt sömnighet och irritabilitet. Både mediciner kan orsaka oväntade humörsvängningar hos vissa personer, inklusive en ökning av självmordstankar. När du startar någon av dessa eller nya mediciner, alltid vara vaksam på biverkningar och kontakta din läkare de problem du har.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.