Vilka myelodysplastiska syndrom (MDS)?

myelodysplastiska syndrom (MDS) är en familj av blodsjukdomar som orsakas av problem med produktionen av blodkroppar i benmärgen. Du kan också höra MDS kallad preleukemia, "även om detta är lite av en oriktig benämning, eftersom inte alla MDS patienter utvecklar leukemi. Behandling för MDS fokuserar på att identifiera vilken typ av MDS en patient har och behandla symtom och komplikationer, än så länge dessa sjukdomar har inget botemedel.

I normala människor, stamceller i benmärgen producerar blodceller behövs av kroppen. I MDS patienter är benmärgen överaktiv, och den producerar bristfälliga blodkroppar som inte kan användas av kroppen. Som ett resultat är att blodkropparna förstörs innan i blodet, vilket resulterar i en minskning av blodkroppar. Vänster obehandlade, allvarlig anemi och en mängd andra problem kan utvecklas. Eftersom MDS innebär funktionsstörning celler, en del läkare anser det vara en form av cancer.

tecken på MDS är ofta subtila. Patienterna kan känna sig trött ibland, eller utveckla ovanligt blek hud. Ovanliga blåmärken och blödningar finns även ett samband med MDS, som ökar infektioner. I andra fall har inga symtom, och villkoret är diagnostiserats under en rutin blodprov. Diagnos av MDS innebär inspektion av blodkroppar i mikroskop, och patienter kan också vända sig benmärgsbiopsi och andra diagnostiska metoder för att begränsa vilken typ av MDS, och som blodkroppar påverkas.

A antal sjukdomar ingår i det MDS paraply, inklusive refraktär anemi, refraktär cytopeni med multilineage dysplasi, refraktär anemi med ökad blaster, och refraktär anemi med ringmärkta sideroblasts. Varje tillstånd orsakar lite olika problem med olika blodkroppar, som kräver en annan behandling strategi.

Exponering för vissa kemikalier och strålning verkar öka risken för utveckling av MDS, liksom rökning. De flesta patienter med MDS är över 60, vilket tyder på att ålder är också en riskfaktor. Minskad exponering för potentiellt skadliga ämnen kan bidra till att minska risken för utveckling av MDS, och det kommer också skydda kroppen från andra skadliga hälsotillstånd.

Vanliga behandlingar för MDS omfatta blodtransfusioner för att hantera anemi som orsakas av sjukdomen, och hos yngre patienter benmärg transplantationer kan användas. Läkemedelsbehandling är också ett alternativ för vissa former av MDS.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.