Vilka är symtomen på sjukdomar i gallblåsan?

sjukdomar i gallblåsan kan syfta på några förhållanden som påverkar den gallblåsan. De vanligaste typerna av sjukdomar i gallblåsan och störningar uppstår när människor har gallsten eller när gallblåsan blir inflammerad. Dessa kallas gallsten och kolecystit, respektive. Dessutom med kolecystit kan sjukdomen vara kronisk, långvarig eller akut, kortvarig. Akut episoder kan vara en del av ett kroniskt tillstånd.

Det finns flera tecken på kroniska sjukdomar i gallblåsan som får eller inte får förekomma med gallsten. En indikation är smärta, som ofta känns på övre högra sidan av buken, vanligen till höger under det nedre revbenen. Människor kan också ha smärta som känns i axeln. Smärta kan kännas i ungefär en timme, och kan öka och minska, och det kan åtföljas av gas, illamående och kräkas. Det inträffar oftast efter maten, särskilt efter att ha ätit mat med hög fetthalt.

I akuta former av kolecystit, är smärtan mer uttalad, men är fortfarande kände på samma plats, på den övre högra sidan av buken, och det kan bli värre när människor flyttar. Temperaturen är oftast närvarande. Vissa personer har frossa, skakningar, illamående, kräkningar och smärta i mitten av magen eller bröstet också. Dessa symtom kan tyda på pågående sjukdomar i gallblåsan eller förekomst av infektion i gallblåsan och de brukar kräva sjukhusvistelse för smärtlindring och diagnos. Symtom vanligtvis håller ungefär 12-24 timmar, och de är mycket allvarliga. En akut episod av sjukdomar i gallblåsan kan uppstå direkt efter en måltid, och det brukar vara förknippade med att ha konsumeras livsmedel som innehåller mycket fett.

Ett annat symptom på pågående sjukdomar i gallblåsan kan gulsot. När ögonvitor och hud har en gul nyans skulle detta felaktig funktion i levern, ett organ som gallblåsan kooperativt verk. Gulsot kan tyda på sjukdomar i gallblåsan eller andra villkor och det är alltid viktigt att ha detta symtom analyseras om den inträffar.

Folk antar att sjukdomar i gallblåsan alltid kommer att kräva borttagande av gallblåsan. Detta är inte fallet. Att undvika fet mat och förändrade kostvanor i allmänhet hjälpa vissa människor. Andra människor har verkliga infektioner i gallblåsan och kan kräva antibiotika för att minska inflammation. Det är sant att vissa individer kommer att behöva gallblåsan opereras om många akuta gallblåsa attack sker, och /eller om gallsten är närvarande och skapar akut eller kronisk inflammation. Ta bort gallsten oftast inte fungerar eftersom de har en tendens att återkomma.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.