Vilka är symtomen på en C-vitamin Överdosering?

C-vitamin, eller askorbinsyra, är ett vanligt tillägg tas av många människor varje dag. Några av anledningarna människor tar vitamin C omfattar förebyggande och behandling av förkylning, för att förhindra uppkomsten av hudens åldrande och för sina antioxiderande egenskaper, för att bara nämna några. Många tror felaktigt att C-vitamin är ofarligt, men precis som allt annat, för mycket av det goda kan förvandlas till vad som ser ut som en C-vitamin överdos.

Tekniskt sett en C-vitamin överdos inte är möjligt, eftersom C-vitamin inte lagras i kroppen-men det är fortfarande möjligt att ta för mycket C-vitamin samtidigt. De flesta hälsoexperter rekommenderar att mellan 500 och 2. 000 milligram (mg) av C-vitamin per dag, även om rekommenderat dagligt intag (RDI) är bara 75 till 90 mg. Mer än 2. 000 mg per dag är nästan aldrig rekommenderas, men om du har några specifika frågor, sjukdomar, eller specialkost, ska du kontakta din läkare.

Symptomen på en C-vitamin överdos ingår vanligtvis diarré, illamående och /eller kräkningar, ökad urinering, en röd ansikte, och en huvudvärk. Dessa symtom är vanligen inte särskilt skadliga, och kommer att börja upphör när giftighet halter av C-vitamin i kroppen minskar, vilket händer relativt snabbt. Om du har diarré eller kräkningar, är det viktigt att stanna hydratiserade. Självklart, om du börjar upplever dessa symtom, genast sluta ta vitamin C. Det är nog en bra idé att kontakta din läkare och ta reda på vilket belopp du säkert kan ta.

Ett sätt att förhindra en C-vitamin överdosering är att få din näringen från maten du äter. Att äta mat rik på vitamin C är lika effektivt, om inte viktigare, än att ta näringsämne i tablettform. Frukt och grönsaker är läcker och rik på vitamin C, och du behöver inte oroa dig för att du får för mycket C-vitamin i systemet på det sättet.

Ett annat alternativ för att förhindra en överdos C-vitamin är att ta ett multivitaminpreparat som innehåller vitamin C, i stället för att bara en separat piller C-vitamin. Nivåerna av vitamin C i en multivitamin är generellt så låg att de inte kommer att orsaka magbesvär, samtidigt som man tillhandahåller hälsofördelar. En multivitamin kombinerat med en hälsosam kost rik på frukt och grönsaker bör se till att du får all vitamin C du behöver, utan att riskera av potentiellt obehagliga eller skadliga biverkningar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.