Vilka är de vanligaste symtom från magtarmkanalen?

En enskild kan uppleva matsmältningsproblem av flera olika skäl. Vanliga symtom från magtarmkanalen såsom uppblåsthet, gas, matsmältningsbesvär, diarré och förstoppning kan bero på felaktig kost, bakteriella infektioner, uttorkning, eller allvarligare tillstånd som colon irritabile, hypertyreoidism eller sår. Symtom från magtarmkanalen är oftast kortvariga och milt obehagligt, och kan behandlas genom att göra enkla förändringar i livsföringen och tar över receptfria läkemedel. Mer allvarliga eller bestående problem som dock bör rapporteras till en läkare, som kan kontrollera eventuell förekomst av bakomliggande orsaker och förskriva den bäst lämpade behandlingen.

Gas och uppblåsthet är två av de vanligaste symtom från magtarmkanalen. Uppblåsthet hänvisar till en utvidgning eller svullnad i buken, vilket leder till en person att känna spänning i magtrakten. Gasbildning och uppsvälldhet är vanligtvis tillskrivs äta för mycket, sväljer för mycket luft, en intolerans mot laktos eller annan livsmedel, eller en kost som är rik på kolhydrater. Dessutom kan en kvinna känna sig uppsvälld medan hon mens beror på naturliga lagringen av vatten och vätskor. De flesta fall av gas och uppblåsthet försvinner inom timmar eller dagar utan behandling eller små doser över disk mag-tillskott, men alltför symtom skall rapporteras till en läkare omedelbart.

matsmältningsbesvär, även känd som magbesvär, är ett tillstånd som ofta åtföljs av gas och uppblåsthet. En person med dålig matsmältning kan känna lätt smärta eller obehag i sitt övre delen av buken. Magbesvär kan orsakas av att äta för mycket eller för snabbt, förbrukar kryddig eller feta livsmedel som irriterar mag-tarmkanalen, rökning eller alkohol. Hem behandlingar som att äta hälsosam mat, avslutar dåliga vanor och med antacida är vanligtvis tillräckligt för att motverka milda magbesvär.

förstoppning och diarré är andra vanliga symtom från magtarmkanalen av många olika förhållanden. En individ kan drabbas av förstoppning när han eller hon är uttorkade, har en sjukdom eller infektion, eller konsumerar för mycket fiber. Diarré är ett vanligt symptom på virus, bakteriella infektioner, och laktosintolerans. I likhet med andra symtom från magtarmkanalen, förstoppning och diarré är vanligtvis tillfälliga förhållanden. De kan oftast lösas genom att konsumera mycket vätska och tar antibiotika eller antivirala läkemedel för att bekämpa underliggande sjukdomar.

En person som inte finner lindring genom att behandla symtom från magtarmkanalen hemma bör söka vägledning av en utbildad läkare för att fastställa orsakerna till hans eller hennes krämpor. Läkare kan utföra fysiska undersökningar, ta ultraljud och röntgen, och samla in avföringsprover för att kontrollera kroniska sjukdomar. Symtomen kan vara tecken på colon irritabile, svåra infektioner, eller inflammatoriska tillstånd såsom Crohns sjukdom eller ulcerös kolit. I sällsynta fall, symtom på magbesvär, diarré, förstoppning och uppsvälldhet kan vara tecken på tumörer, sår eller magen cancer.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.