Vilka är de vanligaste muntorrhet symptom?

Muntorrhet symtom uppstår när en persons mun inte producerar en tillräcklig mängd saliv. I en frisk mun, arbetar saliv att smälta maten och rena munnen. När saliv inte är ett normalt på grund av uttorkning, eller fel i spottkörtlarna kan munnen blir obehagligt torr och mer mottagliga för infektioner.

De vanligaste muntorrhet symtom är en torr, klibbig känsla i munnen och ständig törst. Halsen kan också känna muntorrhet eller ont, och tungan kan bli smärtsam, röd och råa. Läpparna, eller mungiporna, spricka eller form sår. Sår i munnen är också vanliga.

En person som lider av muntorrhet symptom kan ha svårt att tala och äta, eventuellt utveckla en hes röst. Den näsgångarna kan också bli torr som en följd av muntorrhet. Slutligen är dålig andedräkt eller dålig andedräkt, ett vanligt symptom på muntorrhet, som bakterier och svampar växa lättare i avsaknad av saliv. Personer med muntorrhet löper en större risk för tandköttsproblem, karies, och mun infektioner.

Muntorrhet symptom kan resultatet som en bieffekt av ett antal läkemedel och medicinska förhållanden. Receptbelagda och receptfria läkemedel, inklusive antihistamin, slemhinneavsvällande medel, lugnande, smärtstillande, muskelavslappnande, diuretika och antidepressiva medel kan orsaka muntorrhet. Vissa medicinska tillstånd som kan manifesteras med muntorrhet inkluderar förvärvat immunbristsyndrom (aids), Alzheimers sjukdom, anemi, cystisk fibros, diabetes, högt blodtryck, påssjuka, Parkinsons sjukdom, reumatoid artrit, och stroke. Muntorrhet kan också orsakas av trauma till spottkörtlarna, nervskada i huvudet eller nacken, eller de villkor som orsakar uttorkning. Slutligen kan muntorrhet symtom också bero på livsstilsval, som rökning, tuggtobak, andas med öppen mun, eller till följd av enkel nervös spänning.

Om muntorrhet uppkommer på grund av medicinering, uttorkning, eller nervös spänning det är förmodligen tillfälligt, och symtomen klingar av när avtryckaren bort. Att göra livsstilsförändringar som rökstopp kan också vända muntorrhet symtom. Men ibland salivproduktion permanent nedsatt.

Muntorrhet symptom kan behandlas med en muntlig spola avsedda att ersätta fukt. Det hjälper också att träna god munhygien, dricka mycket vatten, och att öva andning genom näsan. Tugga sockerfritt tuggummi eller suga på sockerfria karameller kan hjälpa till att stimulera salivproduktion, och använda en luftfuktare i sovrummet hjälper till att hålla luften fuktig under sömnen. Over-the-counter saliv substitut finns också för personer som lider av muntorrhet symtom.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.