Vilka är de vanligaste ägglossning problem?

Ägglossningen problem är en av de vanligaste orsakerna till att kvinnor har svårt att bli gravid. De inte bara påverkar fertiliteten, men kan också skapa andra problem beroende på typ, eller de kan betyda underliggande medicinska frågor. Några av de vanligaste problemen som påverkar ägglossningen omfatta polycystiskt ovariesyndrom (PCOS), vilket kan orsaka oregelbunden eller sällan ägglossning. Andra villkor som kan påverka äggstockarnas funktion omfatta låga nivåer av sköldkörtelhormon eller höga nivåer av prolaktin.

PCOS ofta leder till mycket oregelbundna menstruationscykeln och tenderar att orsakas av att kroppen producerar högre än normala nivåer av androgener. Dessa kallas ofta för "manliga" hormoner, även kvinnor producerar dem i små mängder. När förekommer i större mängder, androgener påverkar möjligheten för kvinnor att ägglossning på ett förutsägbart sätt, vilket innebär perioder kan oregelbunden eller ibland helt frånvarande. Det finns några mediciner som kan behandla detta. P-piller kan hjälpa till att reglera cyklar eller växelvis, med fertiliteten mediciner kan hjälpa de kvinnor att försöka uppnå en graviditet.

oregelbundna menstruationer följer ägglossningen problem kan orsakas av andra förhållanden än PCOS, vilket resulterade i period oegentligheter, inbegripet låga mängder sköldkörtelhormon eller höga halter av prolaktin. Båda kan försena eller arrestera den normala processen för ägglossning och gör perioder oförutsägbar, ibland orsakar kvinnor att ha mycket mindre tid per år, eller med hypertyreoidism (höga halter av sköldkörtelhormon) oftare sådana.

Ibland är vissa beteenden kan resultera i ägglossning problem. Kvinnor som är anorektiker eller bulimiker kan upphöra att ägglossning och har absolut ingen tid tills de kan återuppta sundare ätvanor. Idrottare kan också uppleva utsättande av perioder. Bör de försöker bli gravid, kan de behöva skala tillbaka på tung övning tills ägglossningen /perioder återuppta normala schema.

Eftersom kvinnor ålder de har en större risk för ovariesvikt. Kvinnorna bär alla "sina ägg i en korg" så att säga, när det gäller ägglossning. Med tiden börjar kvinnorna till slut ägg ett par år innan hela klimakteriet börjar. På grund av att läkare kan inte skapa nya ägg, detta är inte ett tillstånd som kan fastställas. Kvinnor som önskar graviditet fortfarande kan uppnå det med hjälp av givare ägg om deras egna inte är livskraftiga.

En annan vanlig orsak till ägglossning problem är tillfälligt för de flesta kvinnor. Ibland när ägglossningen inträffar, follikel från vilken det bryter inte ut ägget. Detta kallas en follikulär cysta och de flesta kvinnor får ett par av dessa i sin livstid. De kan lätt byta en cykel, men arbetet har ägglossning normalt börjar igen nästa månad på motsatta äggstockarna. Follikulära cystor ofta avta inom några månader och kvinnor kanske inte ens är medvetna om de har haft en. De kan orsaka problem med ägglossningen för en cykel, och om cysta kvar kan skapa problem i framtiden, men de flesta inte och kommer inte att permanent påverka ägglossningen.

Många ägglossning problem har särskilda behandlingar. Om kvinnor har problem att bli gravid eller om de har oregelbundna eller obefintliga cykler, hört en gynekolog kan vara till stor hjälp. Kvinnor bör också notera att den kanske vanligaste ägglossning problem kommer från den tiden i livet när stress uppstår. Detta är tillräckligt för att försena ägglossning kort eller att orsaka några oregelbundna cykler. När stressen minskar, kan ägglossningen återkomma till mer regelbundet mönster.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.