Vilka är de olika typerna av tillväxt störningar?

onormal tillväxt mönster är situationer där en viss uppsättning omständigheter har lett till en brist eller alltför mycket tillväxthormon i kroppen. Detta hormon tillverkas i hypofysen, och under normala förhållanden kommer att främja en tillväxt som anses korrekt. Men när någon faktor som stör processen för hormonproduktionen, kan den enskilde behålla barnsligt resning och inte trivs, eller genomgå en ovanligt mycket tillväxt på en kort tid. Som sådan tillväxt störningar omfatta situationer där en enskild upplevelser antingen en avstannad tillväxt mönster eller ett där tillväxten är överdriven.

I de flesta fall tillväxt sjukdomar har sitt ursprung i genetik. Ett exempel på genetiska sjukdomar som påverkar tillväxten mönster kallas hypopituitarism. Detta är ett tillstånd där hypofysen har en mindre produktion från tiden för födelsen. När produktionen av hormonet minskar från tiden för födelsen fram kommer barnet uppvisar en onormal tillväxt mönster av skelettet, inklusive ansiktet och kraniet. Tillväxten störningar av denna typ inkluderar Palister-Hall syndrom, anencefali och holoprosencephaly.

En av de vanligare tillväxt sjukdomar hos kvinnor kallas Turners syndrom. Detta villkor gäller om på grund av brist på en X-kromosom. Resultatet är ett tillväxtmönster som är känd som dvärgväxt. Detta villkor inte bara hämmar utvecklingen för normal tillväxt, men kan också ha en negativ inverkan på kvinnans förmåga att bli gravida.

Skelett dysplasi är ett annat exempel på tillväxt sjukdom. Detta villkor kommer de olika delar av kroppen stå i proportion med andra. Den enskilde kan utveckla ben som anses vara normal till växten, men har en kort stam eller kanske armar som är onormalt kort.

Beckwith-Widemann syndrom är bland de tillväxt sjukdomar som är relaterade till överdriven tillväxt. Den onormala tillväxten börjar medan barnet fortfarande är i livmodern, och kommer att fortsätta efter födseln. Med tiden kommer tillväxten mattas av trots att de var vanligtvis är onormalt hög och kan vara mer mottagliga för ett antal hälsofrågor. Vissa personer med detta villkor har också en bräcklig benstomme som ökar chansen att bryta armar och ben i tonåren och tidigt vuxenliv.

Det finns en lång rad underkategorier för tillväxt sjukdomar, många av dem på grund av endokrina störningar som utvecklar på grund av en olycka eller som är närvarande vid födseln. Diagnos någon form av tillväxt sjukdom normalt inträffar tidigt i livet, och behandling är vanligen syftar till att begränsa hälsorisker i samband med sjukdomen. För närvarande finns ingen godkänd metod för att motverka störningar av detta slag, även om genetisk forskning pågår för att finna en lösning till detta hälsotillstånd.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.