Vilka är de olika typerna av brosk skada?

Det finns tre grundläggande typer av brosk inkl elastisk brosk, fibrocartilage och hyaline brosk. Alla tre typer av brosk omfattas av brosk skador på grund av en mängd faktorer, inklusive vikt, fysisk aktivitet, och slitage. Även om alla typer av skador på brosk kan orsaka smärta, ledbrosk skada är den allvarligaste.

ledbrosk kan placeras inom "hyaline brosket" kategori. Denna typ av brosk finns mellan lederna, och det skyddar lederna från att uppta en stor belastning. De flesta ledbrosk skador uppstår inom knäet område orsakar orörlighet, svullnad och smärta. Brosket i knäet området kan skadas på grund av en direkt effekt som faller eller kommer i kontakt med ett trubbigt föremål. Personer som deltar i särskilt aggressiva sporter faller ofta offer för ledbrosk skada.

Andra typer av brosk skador kan uppstå som en följd av åldrande. Under ett antal år, brosk kan enkelt blivit utslitna leder till smärta, svullnad och en del orörlighet. Dessutom kan personer som bedöms vara kliniskt feta lider av artros, som orsakas av att bära ned av brosk på grund av för mycket tryck. Vidare personer som fortfarande orörlig under långa perioder kan också uppleva brosk skada, eftersom en person behöver flytta för att brosk ska fungera korrekt.

diagnostisera en person som lider av skadad brosk är ofta svårt. Ofta härmar denna typ av skada symptom orsakade av trasiga ligament och andra skador. Det bästa sättet att avgöra om brosket har skadats är att gå in med en läkare eller sjuksköterska. Läkare har möjlighet att låta patienter till en magnetisk resonanstomografi scan (MRT), som kommer att upptäcka skadade brosket. Artroskopisk kirurgi är ofta den rekommenderade behandlingen för ledbrosk skada i knät området.

Symtom på brosk förstörelse är svullnad, svår smärta, stelhet och minskad rörlighet. I vissa fall kan små partiklar av brosk bryta sig loss från ett gemensamt område som orsakar leder till kollaps under tryck. Sjukgymnastik, livsstilsförändringar, smärtstillande medel, och stödjande enheter kan alla förskrivas till en person som lider av brosk förstörelse. Vissa människor kan kräva ytterligare behandlingar som mosaicplasty, märg stimulans, och autolog chondrocyte implantation.

En person får några av ovanstående symtom bör uppsöka läkare omedelbart. Brosk skada kommer inte att försvinna, men det kommer att förvärras om den inte åtgärdas. Försök till självmedicinering bör undvikas, eftersom denna taktik inte kommer att läka brosk permanent.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.