Vilka är de olika typerna av Movement Disorder?

Det finns flera sätt att klassificera, diskutera eller definiera rörelse störning. De kan talade om med hänvisning till de villkor eller sjukdomar som kan leda dem. Alternativt kan de delas upp i olika typer av rörlighet som orsakas och sedan ytterligare klassificeras efter olika typer av störningar som leder till den varierande rörelse anomalier. Denna andra metod kan vara mycket användbara, och man kan säga att det finns två avgörande typer av rörelsestörningar som kallas hypokinetic och hyperkinetic. Den förstnämnda hänvisar till nedsatt rörlighet att i ett eller flera områden, och de senare till rörelser över som är oplanerade.

En mängd olika hypokinetic orsakar rörelse sjukdom och sjukdomar kan förekomma och dessa kan variera från lindriga sjukdomar som kan behandlas för ytterst allvarliga och livshotande sjukdomar. Några av dem som brukar vara de allvarligaste omfatta multipel skleros och amyotrofisk lateralskleros eller Lou Gehrig syndrom. Med tiden båda dessa villkor ytterligare begränsar rörligheten och kan leda till förlamning i många olika delar av kroppen. En annan sjukdom som denna är progressiv supranukleär pares, som också leder till fortsatt rörelse förlust och är ytterst dödlig.

Andra typer av hypokinetic rörlighet sjukdom är inte ett så stort, även om de inte utgör utmaningar. Dyspraxi är en grupp sjukdomar som är känd för att orsaka klumpighet och den långsamma utvecklingen av brutto-och finmotorik. Detta är mest känt under barndomen, men kan kvarstå om ignoreras. Intervention med arbetsterapi kan bidra till att kompensera vissa rörelser problem resulterar i relativt normal utveckling senare.

Begränsad rörlighet villkor typer kontrast till hyperkinetic sorter rörelse sjukdom, där ofrivilliga rörelser kan förekomma ofta. Återigen finns det en mängd exempel att välja på när vi diskuterar denna uppsättning av sjukdomar eller orsaker. Vissa människor har darrningar speciellt i händerna eller rösten, som inte har en bakomliggande sjukdom komponent.

Detta kan kallas essentiell tremor och det är oftast mest uppmärksammade när folk försöker göra något, som skriver med en penna, eller det kan vara särskilt tydligt när folk försöker att hålla händerna i en viss hållning. Detta kan orsakas plötsligt av heavy metal exponering, sköldkörtelsjukdom, eller genom att ta vissa mediciner som litium. Andra kommer att ha villkor i hela sitt liv med första uttrycket tidigt i barndomen.

Vissa villkor, såsom Tourettes syndrom kan manifesteras i ofrivilliga rörelser såsom tics, som med behandling kan ha minskat i antal. Andra förhållanden som har för mycket rörelse kan inte utöva någon typ av kontroll, och exempel kan inkludera Huntingtons sjukdom, vilket resulterar i rörelser som ryckiga eller kallas korea. Intressant vissa villkor är insulinkänning och hyperkinetic. Parkinsons sjukdom, har till exempel darrningar och begränsad rörlighet, vilket gör det extra utmanande.

Rörelsen sjukdom typer kan vara mild och fastställbara eller utomordentligt svårt. De varierar i sak, uttryck och behandling. Med tanke på allvaret hos vissa förtjänar någon form av ofrivilliga eller begränsad rörlighet läkarvård. Vad som kan tyckas relativt ofarliga vid första kunde gå vidare till svårare symtom vid ett senare tillfälle.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.