Vilka är de olika kardiovaskulära riskfaktorer?

Det finns två kategorier av kardiovaskulära riskfaktorer: passiva och aktiva risker. Kardiovaskulär risk är chansen att uppleva ett fel på det kardiovaskulära systemet, på grund av hjärt-eller sjukdomar. Symptom på dessa sjukdomar ingår hjärtinfarkter, slaganfall och frågor cirkulationen.

Passiva riskerna är objekt som du inte kan kontrollera. Det finns tre typer av passiva kardiovaskulära riskfaktorer: ärftlighet, ålder och kön. Personer med en familjehistoria av hjärtsjukdom, stroke eller hjärtinfarkt löper en ökad risk för hjärt-frågor. Nästan 85% av personer med hjärt-och kärlsjukdomar är 65 år eller äldre. Män har en större risk att utveckla hjärt-kärlsjukdom än kvinnor.

Aktiv kardiovaskulära riskfaktorer är objekt som du kan kontrollera. Det finns sex typer av aktiva risker: rökning, högt kolesterol, högt blodtryck, fysisk inaktivitet, övervikt och diabetes. Alla dessa faktorer kan kontrolleras genom förändringar i livsstil och använder receptbelagda läkemedel. Även en liten förändring kan ge stora fördelar för att minska din totala kardiovaskulära risk för sjukdom.

Rökare har fyra gånger högre risk för hjärtsjukdom som icke-rökare. Om en rökare har en hjärt-händelse, till exempel en hjärtinfarkt eller stroke, är deras chans att överleva hälften av icke-rökare. Rökare tenderar också att ha andra riskfaktorer, såsom högt blodtryck och fetma i högre takt än icke-rökare gör.

högt kolesterol och blodtryck hänger ihop sjukdomar. Kolesterol smalnar artärerna och passager för blodet att flyta. Högt blodtryck ökar graden av ansträngning som krävs i hjärtat, vilket gör att musklerna att tjockna. Båda sjukdomarna kan hanteras med en kombination av receptbelagda läkemedel och livsstilsförändringar.

Fysisk inaktivitet och övervikt går hand i hand för att öka din kardiovaskulär risk. En daglig promenad på minst 30 minuter fem gånger i veckan, i kombination med hälsosam mat kommer att öka din nivå av aktivitet och minska din vikt. Hälsosam kost innehåller mer frukt och grönsaker och mindre förädlade och förpackade livsmedel.

Många människor låta bli att göra dessa förändringar i sin livsstil för att de känner det måste vara en fullständig förändring att vara effektiva. Detta är inte fallet. Mindre förändringar kan göra en effekt över tiden. Gör fysisk rolig aktivitet något och social för att uppmuntra deltagande.

Personer med diabetes har en signifikant ökad kardiovaskulär risk. Risken är lägre för personer som har kontrollerat blodsockret, men det är avgörande för dessa patienter för att minska alla andra kardiovaskulära riskfaktorer. Nästan 75% av patienter med diabetes dör i en hjärt-kärlsjukdom.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.