Varför min näsa Run När det är kallt ute?

näsa är ett komplext organ, innebar inte bara att hjälpa oss att lukta underbart (eller inte så underbart) luktar, men också att fungera som en filtrering enhet för inkommande luft. Det kan vara överraskande att näsan utsöndrar, när du är frisk om 32 gram (0,94 liter) av slem varje dag. Detta gäller inte tenderar att göra näsan köra, utan större delen av slem faller på baksidan av halsen och så småningom sväljas. Dessa utsöndringar bidrar till att fukta, värma upp och filtrera inkommande luft, tillsammans med små hår i näsan.

Så varför en näsa springa när det är kallt? Detta är en utmärkt fråga, som lyckligtvis har en ganska enkel förklaring. Nedanför de körtlar som utsöndrar slem, du har enorma mängder av små blodkärl, som hjälper leverera dessa körtlar. I kallt väder och dessa blodkärl vidgas och växa sig större. Detta innebär att du har mer blodtillförsel till näsan, som delvis skyddar din näsa mot kyla, men det innebär också din näsa kommer att börja producera större mängder av slem och vätska.

Dessutom kommer du att märka en näsa springa när det är kallt eftersom näsan måste arbeta övertid för att värma upp luft som andas in, som kommer in vid mycket lägre temperaturer än normalt. Du kanske märker en näsa springa när det är kallt bara med ett par grader. Temperaturer bara några grader under rumstemperatur kan göra näsan sikt.

Det finns också frågan som nämnts ovan av normal slem och sekret produktion. Vid rumstemperatur är din näsa producerar redan fyra koppar vätska och slem en dag. Endast så mycket av det kan falla på baksidan av halsen och sväljas. När slem och sekret ökar produktionen för att värma luften, ser du näsan springa när det är kallt att du har överskott sekret. Med andra ord har en del av den att rinna ut framför näsan eftersom du har ett utbudsöverskott. När du hamnar i ett varmare rum, en liten stund senare kommer du inte att märka din näsa fortsätta att köra eftersom näsan har värmts upp och blodkärlen blir mer trängd.

Observation näsan springa när det är kallt har lett många att tro att kyla orsakar förkylningar. Detta är faktiskt inte fallet, och näsan hjälper genom filtrering för att försöka undvika virus. Naturligtvis är det inte undvika dem alla. Att vara ute i kallt väder i ett par minuter kan faktiskt hjälpa till att minska överbelastning ett mycket sedan slem kommer naturligtvis frigöras genom framsidan av din näsa, så att du har några bra slag. Vanligtvis, du är precis som stoppade upp igen när du har gått tillbaka inomhus.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.