Varför är kindtänder kallas "visdomständer"?

tredje molar tänder, vanligen kallad visdomständer, är att käk och mandibulära tredje molarer. De ligger så långt tillbaka i käken, och tenderar att komma i någon gång mellan den 16 och 25, om de kommer in alls. För många människor sina visdomständer kommer in effekter andra tänder, som kräver operation för att ta bort visdomständer att låta sina käken att förbli friska. Visdomständer är så därför av den tid de uppträder, oftast i sena tonåren eller början av tjugotalet, när människor är tänkta att få någon bit av visdom i livet.

Det finns två teorier om varför visdomständer existerar alls, eftersom det i de flesta fall i den moderna världen de skapar problem och måste tas bort eller också röra till käklinjen. En teori om evolution och tänder visdom är att i gamla tider tandlossning var betydligt vanligare på grund av röta eller trauma, och så de flesta av den tid de var i tjugoårsåldern hade redan förlorat en tand eller två. Den visdomständer, då skulle hjälpa till att fylla det tomma utrymmet att den förlorade tanden kvar, vilket leder till en mer komplett bett. En annan teori hävdar att det tidigare den mänskliga käken var betydligt större, så att det fanns utrymme för visdomständer att växa i. Som vår kost förskjutits, våra käkar krympte, men visdomständer fortsatt form.

I själva verket visdomständer form i olika utsträckning i olika segment av befolkningen. Nästan alla mexikanska indianer, till exempel form visdomständer under sitt liv, medan mindre än en på 5-100 bantuspråk högtalare i Angola tänder form visdom. Detta är relaterat till PAX9 gen, och kan också påverkas av andra gener också.

Eftersom visdomständer så uppenbart skiljer sig från deras utseende än andra tänder, är det rimligt att de flesta kulturer har kommit på sitt eget sätt att beskriva dem. Generellt spädbarn utgör en första uppsättning tänder, som brukar kallas baby tänder, som så småningom faller ut och lämna plats för de permanenta tänderna, som kommer att förbli fram till ålderdomen. Visdomständer är, utom i sällsynta fall, har det enda andra uppsättning tänder som visas, och de kommit en bra bit efter den fullständiga uppsättning av permanenta tänderna som odlas i för de flesta.

I själva verket, datum associering av dessa tänder med vishet i fråga om ålder tillbaka till antiken. Hippokrates hänvisar till dessa tänder som sophronisteres , från det grekiska sophron , vilket betyder försiktiga. Så i klassisk grekiska de var försiktiga tänder. Senare, i Rom, fick de namnet dentes sapientiae , som bokstavligen kan översättas med tänder av visdom. Detta var den termen användes först på engelska, runt mitten av 17th century, och fortsatte att användas fram till mitten av 19. Århundradet, när det nuvarande namnet visdomständer antogs.

Andra språk har andra tar på liknande teman. Till exempel i arabiska tänderna kallas Ders-al-a'qel , eller tänder i sinnet. På nederländska de är kända som verstandskies , som kan släta som tänder av visdom. Och i en rad spansktalande länder tänderna kallas Muela de juicio , eller tänderna på dom, med hänvisning till att de visas vid samma tidpunkt människor i teorin börja utveckla goda dom.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.