Vad bör jag veta om visdomständer borttagning?

Din visdomständer, eller mandibular tredje molarer är tänderna i baksidan av din käke som får eller inte får komma in någon gång mellan 16 och 25. Tänderna är så därför att när de visas, har vid en tidpunkt då det antas en person som fått viss bit av visdom. Även ursprungligen att de tjänade en funktion i modern tid som de ofta påverkar andra tänder och skapa problem, vilket genererar ett behov av visdomständer bort i många unga vuxna.

På grund av där visdomständer komma in, det kan komma att de kommer att påverka andra tänder, driver dem. Detta kallas vanligen som kommer i sidled, eftersom det verkar som att de driver på de andra tänderna från sidan. Detta händer ofta när det inte finns tillräckligt utrymme i käken för tänderna, så de kommer in på en konstig vinkel. Om en person väljer mot visdomständer avlägsnande trots impaktion eller hot om impaktion, kan följderna bli ganska svår, med de andra tänderna att ha fallit i osammanhängande vinklar och skapar en ful och potentiellt farlig situation.

Det finns fyra typer av impaktion som kan inträffa med visdomständer, med två typer som ingår i allra flesta fall. Nästan hälften av alla fall där visdomständer tas bort rekommenderas finns fall av mesioangular impaktion, där tanden är vinklad mot framför munnen. Mer än en tredjedel av fallen är av vertikala impaktion, där tanden egentligen inte bryter hela vägen genom tandköttet linje, skapa en potentiellt farlig situation. Och resten av ärenden är antingen distoangular impaktion, där tanden är vinklad bakåt i munnen, eller horisontella impaktion, där tanden är vinklad mot rötterna i den andra molar.

Vertikal impaktion kan vara särskilt farlig, eftersom tanden bryter mot tandköttet endast en del sätt, och en flik av gummi fortfarande över tanden. Denna flik skapar en situation där smuts och bakterier kan bygga upp, och om inte kraftigt rengöras regelbundet, vilket är tidskrävande och kan kräva en spruta, kan pericoronitis anges i, vilket ledde till en allvarlig infektion som kan göra visdomständer bort ännu mer smärtsamma och svåra inte behandlas direkt. Av denna anledning är det viktigt att gå och se en tandläkare så fort du känner att visdomständer börjar att bryta. Många väntar, förutsatt att tänderna kommer att avslutas brott på egen hand, och de kommer att märka om deras övriga tänder börjar att påverkas, men i själva verket tänder bor delvis brutit permanent.

visdomständer avlägsnande kräver tandkirurgi, men eftersom det är en av de vanligaste tandingrepp det är väl effektiviseras. Efter operationen komplikationer kan inträffa, inbegripet torr-socket, ofta som ett resultat av oförmåga att följa tandläkarens rekommendationer om saker som att avstå från att röka av att dricka med sugrör, blödning, nervskada och svullnad. Så länge tandläkarens instruktioner följs till punkt och pricka, men chanserna att efter operationen komplikationer är relativt låga, med de allra flesta fall kommer från människor som tar de rekommendationer som är särskilt stränga utan goda skäl.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.