Vad behöver jag veta om magslemhinna?

magsäckens är en ganska unik anatomiska funktionen. Magen är i huvudsak ett utvidgat område med tarmen förvandlas till en väska som håller syror och andra ämnen som hjälper människor att smälta maten. Magslemhinnan är ansvarig för utsöndrar ämnen som används vid matsmältningen, och för att skydda resten av kroppen från den mycket sura miljön i magsäcken. När något går fel med magslemhinnan, kan den orsaka allvarliga hälsoproblem.

Vissa människor är förvånad över att slemhinnan i magen är faktiskt mycket skrynkligt i en rad strukturer som kallas rugal veck. När magen fyller dessa veck platta ut, vilket gör att magen att expandera. Rugal veck låta magen vara flexibel och samtidigt hålla det starkt så att det inte kommer att brista, även om någon äter tillräckligt med mat är det faktiskt möjligt att orsaka magen att bryta, en mycket oönskad situation.

magslemhinnan har ett antal typer av epitelceller, dividerat med typ. Slemhinnor celler generera slem som står mellan magslemhinnan och syror i magen, vilket skapar ett skyddande skikt. Parietalceller säljer utsöndrar syra, medan chefen celler göra enzymer som används i matsmältningen, och G celler gör gastrin, ett hormon. Ytan på magslemhinnan är täckt i en serie av små gropar som utvecklas till körtlar, och det ser ut ungefär som en honungskaka när det förstoras.

Ett antal sjukdomar kan innebära magslemhinnan. Liksom andra celler kan epitelceller i magen omvandlas till cancerceller, vilket leder till utveckling av magen cancer. Magslemhinnan kan också få inflammation i ett tillstånd som kallas gastrit eller sår. Gastrit och magsår kan orsakas av infektion och kost. Dessa villkor är åtföljd av smärta, som den känsliga magslemhinnan blir irriterad av den hårda syran i magsäcken, och många människor upplever kräkningar, sjukdom sura uppstötningar, halsbränna, och andra gastrointestinala problem när deras mage beläggen skadas.

Om skador på magslemhinnan är allvarlig, kan det vara nödvändigt att genomgå en operation för att avlägsna det skadade området och skapa en bypass som gör att magen att fungera så normalt som möjligt. I andra fall kan det vara möjligt för magslemhinnan att läka sig själv, med hjälp av medicinering för att göra magen mindre sur, näringstillskott för att främja läkning, och ändrade kostvanor, t. ex. att avstå från kaffe och sura livsmedel som tomat och apelsinjuice.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.