Vad är skillnaden mellan influensa och en kall?

Influensa, allmänt kallade influensa, är kontrakterade på samma sätt som en förkylning är, och liksom en förkylning, är en säsongsbunden sjukdom som orsakas av ett virus. Även om både influensa och förkylningar kan dela vissa liknande symptom, de är mycket olika sjukdomar. Influensa är mycket allvarligare än en förkylning.

Äldre personer eller personer med kroniska sjukdomar löper risk att utveckla komplikationer från influensa, såsom lunginflammation. Lunginflammation kan leda till döden för influensa sjuka över 65 år och är problematiskt för dem med hjärtsjukdom, astma eller nedsatt immunförsvar. Influensa skott är ofta rekommenderas som ett effektivt sätt att undvika dödsfall och allvarliga komplikationer vid influensa. Influensa skott sägs vara 70% effektiva, men måste ges varje år som stammar av influensavirus är ständigt föränderliga.

handtvätt, särskilt med antibakteriell tvål, är ofta ett bra sätt att förebygga både influensa och ett kall som båda virus överförs via droppar från nyser och vid kontakt med droppar på ytor. Kallt och virus influensa kan leva på ytor för ett par timmar och vidrör en infekterad yta och sedan trycka på ögon, näsa eller mun områden kan överföra viruset. Undvika att röra vid ansiktet, handtvätt och nysa i ansiktsservetter följt av handtvätt är några bra förebyggande åtgärder för att undvika överföring av förkylningar och influensa.

En stor skillnad mellan influensa och en kall är i uppkomst av sjukdomar. Kall debuterar vanligen mycket långsamt, medan influensa symtom är ganska plötsligt. En person bara få influensa kan känna sig fin en minut och sedan komma ner med en feber och frossa nästa. Contrastingly kan en kall börja med nysning eller en lätt rinnande näsa ett par dagar innan en mycket starkare symptom.

En annan skillnad mellan influensa och en kall är att förkylningar inte orsakar en känsla av fysisk utmattning som influensa kan. Personer med en kall kan känna sig mindre energisk än vanligt för en dag eller två, men trötthet på grund av influensa kan vara allvarliga och sista några veckor. Muskelvärk och huvudvärk tenderar också att bli starkare i influensa sjuka än i kallt drabbade.

Även influensa drabbade ofta får symtom på många områden av kroppen, kalla drabbade tenderar att uppleva symptom som näsan. Nysningar och /eller en rinnande eller överbelastad näsa är vanliga förkylningssymtom. Feber, letargi, värkande överallt och kräkningar och /eller yrsel är vanliga i början influensaliknande symtom. Men efter några dagar kan influensavirus flytta till luftvägarna och ger en ont i halsen och hosta. Ont i halsen och hosta kan också förknippas med en förkylning, men halsen är röd i influensa sjuka och inte kallt sjuka och hosta medföljer influensa är oftast hårdare och torrare.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.