Vad är skillnaden mellan en HMO och PPO?

En organisation hälsa underhåll (HMO) och en Preferred Provider organisation (PPO) har flera skillnader. Men många av dem erbjuder ganska likartade tjänster. Ofta den offentliga postoperatören kommer att kosta lite mer eftersom det ger större flexibilitet i valet läkare och ser specialister än gör HMO.

Med en offentlig postoperatör, kan man se alla läkare man vill, eller besöka ett sjukhus en väljer, oftast inom ett föredragna nätverk av leverantörer. Beroende på avseende täckning, en läkare eller sjukhus utanför Preferred Provider listan kommer att kosta mer och den offentliga postoperatören kommer att betala en rad 70-80% av kostnaderna. Omvänt krävs en HMO en ser bara läkare eller sjukhus på deras lista över leverantörer.

Några undantag finns. En stor HMO som Kaiser Permanente kan tillåta en att använda sjukhus eller specialister som utför en tjänst med sin avtalade läkare och utrustning inte ger. Om inte hälsoläget är en nödsituation, erhålla tjänster som dessa brukar inbegripa godkännande processer och kan kräva en hel del pappersarbete och byråkrati.

HMO i allmänhet kräver också att ett välja en primärvårdsläkare, som kommer direkt vård och remittera patienter till godkända specialister. Generellt HMO inte kommer, utan förhandsgodkännande, täcka sjukvårdskostnader som har uppkommit genom att se någon som inte avtalats med HMO. Vanligtvis en HMO har definierats täckning för akut sjukvård vid en resa utanför sitt täckningsområde.

I motsats till HMO, kan den offentliga postoperatören en att se någon läkare man vill. Man behöver inte utse en primärvårdsläkare, och man kan oftast se någon specialist utan remiss. Den offentliga postoperatören erbjuder valfrihet och flexibilitet, men är ofta dyrare.

De flesta offentliga postoperatörer har en Preferred Provider lista, ungefär som HMO leverantören listan. Vanligtvis träffar någon på listan innebär mindre kostnader. Faktum är att den offentliga postoperatören i grunden har en HMO komponent och nätverk inbyggt i den.

En person som väljer att hålla sig inom den föredragna leverantören lista blir egenavgifter för tjänster. Det nästan alltid billigare att erhålla tjänsten från en önskad leverantör eller "nätverk" läkare eller anläggning. Samt har en offentlig postoperatör ofta två olika typer av självrisker. Avdragsgilla betalningar för föredragna leverantörer tenderar att vara mycket lägre än för dem ur nätet.

I vissa områden kan av nättjänster också kosta mer än i nättjänster, eftersom den offentliga postoperatören bestämmer "rimlig kostnad" av en läkare eller sjukhusets avgifter. Med andra ord kan de täcka 80% av skäliga kostnader, vilket innebär att om läkaren eller sjukhuset avgifter mer än "rimlig kostnad kan man spendera mer än 20% eller mer av notan.

Dessutom är den offentliga postoperatören ganska stela om att ändra reglerna när det gäller att använda tjänster utanför nätet. En är välkommen att göra det, men kommer att betala ett högre pris, även om det föredragna leverantören listan inte kan erbjuda en liknande tjänst. Men vissa föredrar flexibiliteten i PPO till begränsad täckning aspekter av HMO.

Ofta är de anställda inte riktigt ges en möjlighet att välja vilket försäkringsskydd de kan få. Men när de får ett val, har de vanligen välja mellan antingen en HMO eller en offentlig postoperatör. Beroende på ett hälsobehov och inkomst, kan den offentliga postoperatören slutligen skall ett bättre val eftersom det ger tillgång till ett större antal läkare och faciliteter. Det är klokt att kontrollera antalet nät läkare och faciliteterna som erbjuds i offentlig postoperatör planer. Vissa HMO planer kan bättre avtal När organisationen avtal med flera leverantörer än vad en offentlig postoperatör.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.