Vad är skillnaden mellan artärer och vener?

artärer och vener är de delar av cirkulationssystemet som bär blod mellan hjärta, lungor, och alla andra delar av kroppen. Medan de båda för blod, har de inte mycket annat gemensamt. Artärer och vener är gjorda av något olika vävnader, där alla utför vissa funktioner i en specialiserad sätt. Den första och viktigaste skillnaden mellan de två är att alla artärer forslar blod bort från hjärtat, och alla vener transporterar blod till hjärtat från perifera områden. De flesta artärer bära syresatt blod, och de flesta vener bära de-syresatt blod.

Arteriell vävnad är designad och specialiserade på ett sätt att göra den särskilt lämpad för en snabb och effektiv leverans av blod, som bär syre krävs för att fungera varje kroppslig cell. Det yttre lagret av en artär är gjord av bindväv, som omfattar muskulösa mellanskiktet. Dessa muskler avtal mellan hjärtslagen på ett tillförlitligt sätt att när vi tar våra puls, är vi faktiskt inte känner våra hjärtslag per se , men arteriell muskelsammandragning i stället.

Bortom arteriella muskel är det innersta lagret, består av slät endotelceller. Dessa celler är specialiserade för att ge en smidig väg för blodet att flyta igenom. Detta område av celler är också vad som kan bli skadade och nedsatt under en persons livstid, vilket ledde till två vanligaste dödsorsakerna, nämligen hjärtinfarkt och stroke.

Veins har en annan struktur och funktion från artärer. Vener är mycket flexibla och kollaps när de inte fylls med blod. De bär de-syresatt blod, vanligtvis rik på koldioxid, mot lungorna för att få syre. När blodet är syresatt, andra vener bära den till hjärtat, där det pumpas in i artärer. De lager av ven vävnad liknar på flera sätt till de artärer, även om muskeln inte kontrakt som arteriella muskler gör.

Även placeringen av artärerna är mycket likt från person till person, är det inte så mycket fallet med ådror, som har en större variation. Vener, till skillnad från artärer, används som accesspunkter i blodet inom det medicinska området, t. ex. när en person får läkemedel eller vätska direkt i blodet, eller när blod dras. Eftersom vener inte kontraktet som artärer göra, det finns ventiler som finns i venerna som håller blodflödet går i en riktning. Utan dessa ventiler, skulle allvar orsaka snabbt blod för pool i extremiteter, orsakar skada eller åtminstone försämrar systemets effektivitet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.