Kan typ 2-diabetes botas genom Vikt Kontroll?

American Diabetes Association rapporterar en förväntad 18 miljoner amerikaner har diabetes, medan drygt 16 miljoner (cirka 90%) har typ 2 diabetes. Personer med typ 2 diabetes klara insulinresistens-oförmåga av kroppen att använda insulin ordentligt för att metabolisera glukos, stärkelse och socker till energi. Blodsockernivåer kan bli farligt hög i blodet och insulinresistensen kan också leda till hjärt-och kärlsjukdomar. Typ 2-diabetes hanteras genom kost och noggrann övervakning av blod, men kan den botas?

I de flesta fall är uppkomst av typ 2 diabetes som orsakades av uttalad viktökning och brist på motion. Barn och vuxna blir allt hotas till följd av stillasittande livsstil i kombination med ohälsosamma matvanor. Var emellertid orsakssambandet mellan övervikt och typ 2-diabetes okänd tills Dr Barbara B. Kahn Beth Israel Diakonissanstalt Medical Center medverkat i en studie som visade den felande länken.

Enligt uppgifter i den vetenskapliga tidskriften Nature den 21 juli 2005, upptäckte Kahn att ett naturligt förekommande protein molekyl som finns i fettceller block insulin åtgärder. Retinol protein 4, eller RBP4, är känd för sin positiva roll i att hjälpa cellerna ta upp vitamin A. När de förekommer i höga halter har dock RBP4 hämmande effekt på insulin från sitt jobb, att inrätta ett tillstånd som leder till typ 2-diabetes.

Det var redan känt att överviktiga personer med typ 2-diabetes hade förhöjda halter av RPB4, men proteinet molekylen ansågs vara godartade. Forskningen visade att graden av insulinresistens var direkt kopplade till nivåer RPB4. Som RPB4 nivåer sjunkit, insulinaktivitet normaliseras detta.

Hälsosam kost och motion har länge varit rådgivare för förebyggande av typ 2 diabetes. Dessutom kan Kahn forskning förklara varför många människor att gå ner i vikt finner sin typ 2-diabetes symptom bokstavligen försvinna.

Trots Kahn slutsatser anser läkarkåren inte viktminskning ett botemedel mot typ 2-diabetes. Om vikten avkastning, kommer villkoret återvända troligt. Dessutom är människor med genetiska förutsättningar påverkas med mer än RPB4 nivåer ensam. Faktum är att vissa personer med typ 2-diabetes är inte överviktig alls. I dessa fall är RPB4 inte en faktor.

Dock kan för de flesta människor som lider av typ 2-diabetes som en följd av övervikt, viktminskning ofta eliminera symtom på typ 2-diabetes alla tillsammans. Det kan också förbättra villkoren för personer med genetiska förutsättningar, vilket gör sjukdomen mer lätthanterligt. Mediciner kan elimineras över tiden och allmänna hälsa kan förbättras. Att upprätthålla en hälsosam livsstil som inkluderar mild motion leder i många fall ett symptom fritt liv. Även det medicinska samfundet inte kommer att kalla detta ett "botemedel" av goda skäl, de som lever symtomfri efter att klara av typ 2-diabetes kommer sannolikt inte att bry sig om den tekniska skillnaden.

Om du är alltför överviktig och leva med typ 2-diabetes, rådfråga din läkare om ett träningsprogram och lämpade kost regim för att möta dina behov.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.