Hur fungerar Snake Venom påverkar människokroppen?

Snake giftet påverkar kroppen på flera sätt, beroende på ormen, vilken typ av gift, och hur mycket gift släpps. Olika ormar tillverkar olika typer av gift, och även inom en orm art, komponenter i giftet verkar variera beroende på geografiskt läge. Det är därför det är viktigt att kunna identifiera ormen djurart när man är biten, så att lämplig anti-giftet kan administreras.

Det finns i grunden tre olika typer av orm gift. Hemotoxic gift är utformad för misshandel hjärt-kärlsystemet. Cytotoxiska gift mål enskilda anläggningar eller muskelgrupper, medan neurotoxiskt gift går efter hjärnan och nervsystemet. Vissa ormar kombinera gift typer för en mer effektiv bita, medan andra endast genomföra en särskild form av gift. Alla gifter innehåller en komplex blandning av proteiner och enzymer.

När någon är biten av en orm med hemotoxic gift, fungerar giftet normalt för att sänka blodtrycket och uppmuntra blodproppar. Giftet kan också angripa hjärtmuskeln med målet att orsaka död. Cytotoxiska gift är att orsaka vävnadsdöd, vilket är varför vissa människor har att ta emot amputationer efter att biten, eftersom giftet har ätit bort lokaliserade vävnad. Många cytotoxiska gifter också kan spridas genom kroppen, vilket ökar muskel genomsläpplighet, så att giftet kan tränga in snabbt.

En neurotoxiskt gift arbetar för att störa funktionen av hjärnan och nervsystemet. Klassiskt, orsakar en sådan orm gift förlamning eller bristande muskelkontroll, men det kan också störa den individuella signaler mellan nervceller och muskler. Sådana gifter kan också angripa kroppens leverans av ATP, en nukleotid som är avgörande för energiöverföring mellan celler.

Forskare en gång trodde att många ormen gifter som finns matsmältningsenzymer för att göra det lättare att behandla byte. Däremot verkar detta inte vara fallet, ormar med matsmältningsenzymer i giftet inte smälta bytet några snabbare. Mer sannolikt bidrar en sådan orm gift för att vävnadsdöd genom att bokstavligen äta vävnaden bort, fullbordandet ormens mål invalidiserande ett offer tillräckligt länge för att börja äta.

En del djur har naturliga immunitet orm gift, och den immunitet kan också orsakas genom noggrann tillämpningar av bearbetade gift, denna teknik används för att göra mot giftet som används vid ormbett behandlingar. Eftersom det finns cirka 300 giftiga ormar i världen, många nationer har anti-gift utbytesprogram, som garanterar att sjukhus och behandling kan få behövs anti-gift från andra anläggningar i en nödsituation.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.