Hur är Folktandvården och hjärtsjukdomar besläktade?

Är du i riskzonen för hjärtsjukdomar? Det är ibland svårt att säga, men forskning början på 2000-talet tyder på att du ser din tandläkare att ta reda på. Flera olika studier som utförts av kardiologer och genom periodontists (specialister på sjukdomar i tandköttet) föreslår nu att det finns flera kopplingar mellan tandhälsa och hjärtsjukdomar. Personer med tandköttsproblem, med löständer, eller med sämre tänder är alla mycket mer benägna att få hjärtsjukdom. Dessa är korrelativ studier, inte orsak och studier effekt, men ytterligare forskning på detta område kan tyda på att hålla din mun frisk är en av nycklarna till att få ett friskt hjärta.

En undersökning om tandhälsa och hjärtsjukdomar förbinder hög risk för tuggummi sjukdom hos patienter som behöver hjärttransplantationer. I en australiensisk studie, 77% av en grupp på över 80 patienter som behöver hjärttransplantation hade parodontit. Detta jämfördes med en grupp som inte kräver transplantation och med friska hjärtan där endast 13% hade parodontit. Denna studie kan vara något felaktigt då endast 80 personer som behöver transplantationer jämfördes med en mycket större grupp människor som inte kräver dem, över 900 personer. Fortfarande, i kombination med andra studier, dessa fynd tyder på tandhälsa och hjärtsjukdomar kan ha samband.

Vad många liknande studier visar att människor som drabbats av hjärtinfarkt, som behöver transplantationer, eller som behöver hjärtkirurgi är mycket mer benägna att ha tandproblem. Ledande bland dessa var parodontal eller tandköttsproblem, vilket innebär en stor mängd bakterier i munnen. I så fall kan du inte få genom att borsta eller tandtråd, eftersom tandköttet kan blöda och därmed vara öppen för få bakterier i blodet.

Det är en teori om att ett av sambandet mellan tandhälsa och hjärtsjukdomar är vad blodet gör med bakterier från munnen. Det kan sluta klä väggarna i dina artärer, som orsakar åderförkalkning och artär blockering, eller alternativt, vissa former av STREP bakterier kan orsaka vegetativt material att växa i ventilerna på ditt hjärta, som kallas bakteriell endokardit . Förebyggande av tuggummi sjukdom är viktig, och det betyder tandtråd regelbundet, och att få två tänder rengöringar per år. Om du har tuggummi sjukdom, bör du kontrollera med din läkare eller tandläkare om antibiotika munvatten som kan hjälpa ta bort bakterier från munnen innan du tandtråd.

Ett annat samband mellan tandhälsa och hjärtsjukdomar är teorin om att tandlossning kan faktiskt ändra kost och orsaka sämre hjärt-och kärlhälsa. Antingen på grund av saknade tänder eller dåligt passande tandproteser kan människor inte äta en kost som högt innehåll av kostfiber. Mjukare livsmedel kan innebära mer fet mat, och ett betydligt obalanserad kost, vilket ökar risken för hjärtsjukdom. Det är därför viktigt att få korrekt montering tandersättningar eller kronor som behövs så att du kan konsumera rekommenderade mängder av kostfiber.

Tandhälsa och hjärtsjukdom har en ännu starkare etablerade sammanhang som länge har varit känt. Personer som har haft operationer, speciellt operationer som används konstgjorda ventiler, rör eller stent behöver absolut antibiotikabehandling innan de får någon typ av tandvård, även en rengöring av tänder. Det är alltid viktigt att prata med din tandläkare om hjärtsjukdomar eller operationer du har haft, och att be din hjärtspecialist om du behöver det som kallas antibiotika i förebyggande syfte innan se tandläkaren. Denna stora dos av antibiotika tas en timme före tandvård hindrar ökad risk att utveckla bakteriell endokardit.

Vidare behandling för vissa former av hjärtsjukdom kan förvärra sjukdomar i tandköttet. Vissa läkemedel som kalciumantagonister eller ACE-hämmare kan komma i tuggtabletter form och många innehåller socker. Hjärtsjukdom mediciner kan skapa en snöbollseffekt som faktiskt försämrar mycket sjukdomar de är tänkta att behandla genom att orsaka större tandproblem. Denna fråga kan åtgärdas genom att ta piller man kan svälja och inte tugga så att tänderna inte påverkas av läkemedel.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.