Finns det speciella kontaktlinser för torra ögon?

Många människor med korrigerbara synproblem välja att använda kontaktlinser istället för glasögon, antingen av kosmetiska skäl eller frågor komfort. Många former av linser kommer med sin egen uppsättning problem dock och ett av dessa problem kan vara en obehaglig torrhet över tiden. Det finns ingen särskild typ av linser för torra ögon, de senaste förbättringarna i det material som används för att skapa kontaktlinser har gjort dem bekvämare för dem med torra ögon villkor. Kontaktlinser varumärken som Proclear ® Compatibles och Acuvue Oasys ®, till exempel, är gjorda av en hydrogel som innehåller mycket mindre vatten än tidigare linser.

Helst flyter en mjuk kontaktlins på en skyddande film av naturliga tårar under användning. För personer med kronisk torra ögon villkor, eller som utsätts ständigt för miljön torkmedel såsom cigarettrök eller luftkonditionering, denna naturliga tår skikt kan äventyras. Resultatet är ett obehagligt torr kontaktlinser som inte rör sig fritt över ögat. Genom att använda särskilda återfuktande ögondroppar kan bidra till att minska obehag tillfälligt, vilket åter blötläggning linserna på ett rengöringsmedel.

Problemet med många traditionella kontaktlinser är att de innehåller stora mängder vatten, upp till 75% i vissa fall. Detta kanske inte låter som ett problem i början, men våt kontaktlinser tenderar att förlora fukt genom uttorkning under hela dagen. Vattnet avdunstar genom framför linsen, och kontaktlinser material drar, eller vekar, riva vätska från ögonen för att kompensera för förlusten. Detta skapar en obehaglig torrhet som endast kan lindras genom rehydrering av linsen. Perfekt kontaktlinser för torra ögon borde inte ha så hög vattenhalt.

Den gemensamma alternativ till fuktabsorberande mjuka kontaktlinser är en svårare kontaktlinser känd som en stel Gas genomsläpplig eller RGP. RGP kontaktlinser innehåller inget vatten, så synes de fungerar samt kontaktlinser för torra ögon. I verkligheten kan RGP linser bli ännu mer obekväm än mjuka linser om bärarens tår film har äventyrats över tiden eller om han eller hon arbetar i en mycket torr miljö.

Både Proclear ® Compatibles och Acuvue ® Oasys linser är tillverkade i ett avancerat material som bara innehåller 30% vatten. När den används tillsammans med godkända ögondroppar eller läkemedel recept som Restasis dessa hydrogel kontaktlinser är kanske det bästa kontaktlinser för torra ögon finns på nuvarande glasögon marknaden. Många kontaktlins tillverkarna fortsätter att experimentera med nya material och tekniker för att lösa problemet med ögon torrhet i samband med användning av kontaktlinser.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.