Vilka symtom har samband med en vanlig förkylning?

förkylning är ofta en missförstådd sjukdom. Det kan orsakas av mer än 200 olika virus, och de flesta påverkar barn, men vuxna brukar få ungefär tre förkylningar per år. Barn i skolan kan ha så många som 12 förkylningar per år. Vanligare är dock barnen få cirka 5-8 förkylningar per år. Vuxna och äldre barn tenderar att inte vara lika mottagliga för vanlig förkylning eftersom de har byggt upp immunitet mot vissa virus som orsakar förkylning. Men föräldrar tenderar att få förkylningar från sina barn, om de kan vara sjuka för kortare tid. Symtom på en vanlig förkylning inkludera kliande hals, täppt näsa, hosta och lätt feber. Att känna till symtomen är av värde eftersom förkylningar som innehåller andra symtom kan tyda på infektion.

En vanlig förkylning kan pågå i upp till två veckor, även om de flesta människor upplever ungefär en vecka av symtom. Vanligtvis symptom på förkylning inträffa inom några dagar efter exponering ett orsakssamband virus. De drabbade kan till en början märker en kliande hals eller nysningar. Nosen blir snabbt mer överbelastad med nasal sekret tjockare och bli grön till gul under de första fyra till fem dagar. Om nasal sekret förblir grön under längre tid än den första veckan, kan de drabbade har utvecklat en sinus-infektion.

vanlig förkylning kan vara associerad med feber på upp till 102 ° F. (38,88 ° C. ) feber i samband med en vanlig förkylning kan vara i två till tre dagar, oftast topp i fjärde eller femte dag. Vuxna och ungdomar inte får uppleva en feber. Feber bortom den sjätte dagen av en förkylning kan indikera förekomst av infektion i öronen, bihålorna eller kan förknippas med bronkit.

Hosta börjar vanligtvis inom några dagar efter symtomdebut. Hosta i samband med förkylning kan producera några slemhinnor vid debuten, och hosta vanligtvis ligger kvar i upp till en vecka när andra symtomen har upphört. Ökande hosta och produktion av grön slem kan indikera bronkit, särskilt när i kombination med feber. Vad bra, kan små barn med betydande hosta vara känsliga för kors, en skällande hosta som blir värre på natten. Barn med länden bör ses av en läkare för att utesluta infektion.

Extreme ont i halsen tillsammans med feber är inte ett vanligt symptom på förkylning. Det kan tyda på andra virus eller bakterieinfektioner som STREP hals. Feber är vanligtvis högre och tenderar inte att lösa inom ett par dagar. Barn med en mycket ont i halsen i stället för en kliande hals bör nog se en läkare.

En vanlig förkylning är ett virus och kan inte botas med antibiotika. Men vissa blir sekundära infektioner till följd av en kall och behöver antibiotika för att bota dessa. Sekundära infektioner kan omfatta öroninflammationer, bihåleinflammation, halsfluss och bronkit eller lunginflammation. Ofta barn utsatta för öroninfektioner kommer att få dem under förkylningar. Symtom som tyder på öroninfektioner omfatta klagomål av smärta i örat eller överskott gråt hos spädbarn, och vattnig eller infekterade ögon.

Hos friska vuxna och äldre barn, en vanlig förkylning ofta försvinner utan komplikationer. Personer med nedsatt immunförsvar symtom kan vara mer benägen att sekundära infektioner, och därmed, förebygga förkylningar genom att begränsa exponeringen för dem som är sjuka, genom att använda vattenlöst handtvätt med alkohol i trånga offentliga platser, genom att avstå från att röka, och genom att dricka sex till åtta glas vatten dagligen, kan bidra till att minska antalet förkylningar man får per år.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.