Vilka olika typer av störningar impulskontroll?

Det är viktigt att förstå hur de olika typerna av störningar impulskontroll definieras. I psykiatrisk och psykisk hälsa medicin definierar Diagnostisk och statistisk manual över psykiska störningar (DSM) som villkoren avser dålig impulskontroll. Dessa definitioner kan skriva ut en del sjukdomar definieras någon annanstans i texten eller som bara kan ha frågor impulskontroll som en funktion. De huvudsakliga typer av störningar impulskontroll enligt definitionen i DSM är Pyromani, kleptomani, intermittent explosiv störning, trichotillomania, spelberoende och catch-all slutliga typ heter inte annat anges.

Varje impuls störning kan definieras med okontrollerbart beteende av vissa slag, även när detta beteende skadar sig själv eller skadar andra människor. Trichotillomani är ett exempel på ett beteende som de flesta skadar sig själv. I detta tillstånd, folk plockar hår från sig själva, ofta lämnar kala fläckar, eller avsaknad av ögonfransar och ögonbryn. Lust att göra det åsidosätter det faktum att beteendet leder ofta till personliga pinsamheter, och kan dessutom orsaka permanent håravfall eller skador på huden. Med tiden människor med denna sjukdom kan vara hjälpta av särskild rådgivning, men sjukdomen blir mycket svårare att behandla hos vuxna.

En annan av de sjukdomar impulskontroll är kleptomani, viljan stjäla saker från butiker eller andra platser. Tvångsmässigt stöld risker säkert rykte personen och kan leda till fängelse. Pyromani har detta dubbla potentiell skada, liksom för personer som känner sig konstant tvång att sätta eld kan skada sig och får säkert allvarligt skadad eller tom döda andra. Spelberoende kan vara skadliga för spelaren och eventuella familjemedlemmar som har den spelaren kan ta pengar, med eller utan tillstånd. Spelberoende har förlorat livet besparingar för deras familjer och decimerade sina egna finanser.

Intermittent explosiv störning, ibland även kallad ilska sjukdom är ett tillstånd där människor har extremt och överdrivet arg och våldsamma reaktioner på situationer. Detta kan leda till fysiskt skada andra, förstöra egendom eller försöker att skada något eller någon. Det är oftast diagnostiseras i avsaknad av andra villkor som depression eller drogmissbruk, och det kan förekomma hos tonåringar och vuxna, och ibland barn.

I kategorin inget annat anges vissa impulskontroll störningar inkluderar sexmissbruk, tvångsmässigt shopping, eller upprepade stympning av själv (skärning eller annan skada). Många kanske undrar var andra beroendeframkallande beteenden och vanor definieras i DSM, till exempel vissa former av tvångssyndrom, alkohol-och narkotikamissbruk eller tendens till pedofili.

Det är teoretiskt impulskontroll störningar, men de få som definieras under olika rubriker i DSM. Till exempel finns det många psykiatriska tillstånd som kan skapa dålig impulskontroll, som bipolär sjukdom eller borderline personlighetsstörning. Men dessa definieras som separata sjukdomar som har komponenter impulskontroll. Separata avsnitt av DSM som kan hantera störningar impulskontroll i ett mindre direkt sätt omfatta de områden som omfattar missbruk och ätstörningar, och tillstånd som ångest, humörstörningar, eller sexuella avvikelser som pedofili.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.