Vilka olika typer av medfödda missbildningar?

Medfödd tenderar att betyda vid födelsen, och avvikelse kan definieras som något avviker från det normala. Medfödda avvikelser är således sådana funktioner eller skillnader som är närvarande när ett barn föds, även om de inte omedelbart kan uppfatta. Det finns många av dessa som kan orsakas av en mängd olika faktorer, bland annat genetik, okänd genetisk förändring eller miljö. Ibland orsaken till medfödda avvikelser, som många föredrar att kalla avvikelser, är helt enkelt inte känt.

Ett sätt att gruppen medfödda missbildningar är enligt organsystem bestämmelserna främst påverkar, när och om de finns på egen hand. Till exempel den vanligaste medfödda missbildningar, hjärtfel, de flesta effekterna på hjärt-kärlsystemet. Dessa sträcker sig från obetydliga små förändringar som aldrig kan märkas och kan gå iväg på sina egna, allvarliga och komplicerade missbildningar av hjärtat som kan förändra dess form och funktion i ytterst farligt sätt.

Många missbildningar gäller ben eller skelett tillväxt. Vissa typer som kan falla inom detta område är någon form eller klumpfot, smält fingrar eller händer, onormal tillväxt eller avsaknad av tillväxt av benstommen, och medfödd kortare lemmar, som kan finnas hos barn med Downs syndrom. Gomspalt kan också i denna gruppering, även om allvarliga klyftor kan påverka bihålorna och andas också.

Det finns missbildningar i könsorganen och urinvägarna. Hit hör att vara född med manliga och kvinnliga reproduktiva element eller saknade olika element som skulle tillåta reproduktion förekomma. Fusing i anus eller urinledaren eller kommunikation mellan rektum och vagina kan förekomma hos vissa barn.

Många gånger när ett barn föds med medfödda avvikelser, ett antal system påverkas på en gång. Det är inte otänkbart att ett barn ha brister på flera områden, och dessa klassas ofta som ett syndrom, men inte alltid. Till exempel cerebral pares, som ofta ses som orsakas av skador på hjärnan i tredje trimestern, eller vid födseln, kan visa en mängd olika svaghet och dålig funktion som kommer att påverka saker som att gå, de flesta finmotorik och till och med prata och äta.

Vissa syndrom också är markerade med en förmåga att påverka flera områden. Downs syndrom typiskt påverkan hjärnans funktion och lärande. Barn är också kännetecknas av epicanthic veck över ögonen, kortare armar och ben, och en del svåra med fina motorik. De kan ha hjärtfel också, eller bli liggande till hypertrof kardiomyopati senare i livet.

En del barn med hjärtfel har heterotaxy eller Ivemark syndrom. Förutom komplicerade hjärtfel kan barn inte heller har en mjälte eller har många små fungerande mjälte. Däremot kan tillstånd som ryggmärgsbråck orsakar problem med nedre delen av kroppen och kan försämra promenader och rörelse eller saker som blås-och tarmfunktion.

En annan sak som är sant i vissa medfödda avvikelser är att de inte kan uttryckas vid födseln, och det kan ta månader eller år innan avvikelsen upptäcks. Vissa fel organ kan vara mindre vid den första, utgör inga större problem för en nyfödd. Avvikelser kan uppkomma som ett barn växer, kan de försämras med åldern, eller så kan de orsaka aggressiva försämring av hela kroppen.

Vad kan sägas om medfödda avvikelser är att de är lyckligtvis sällsynta, men har de kapacitet att påverka bara om någon del av kroppen från blodet till vävnader, till skelettet systemet till större och mindre organ. Även om det finns för närvarande många sätt att behandla några av dessa villkor finns det inte möjligheter att bota alla av dem eller begränsa deras påverkan på ett barns liv. Det kan inte alltid vara känt som kommer att ha ett barn med en medfödd anomali, men gen test kan hjälpa om en familj har en känd genetisk koppling till vissa sjukdomar. Användning är också att ta folsyra före befruktningen och under graviditeten, eftersom det har visat sig kraftigt minska risken för vissa defekter.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.