Vilka olika typer av lungsjukdomar?

lungsjukdomar är sjukdomar och infektioner som uppstår i andningsorganen, även kallad luftvägarna spår. Det finns olika sjukdomar som påverkar olika delar av luftvägarna spåret. Till exempel är bronkit en sjukdom som påverkar luftrören. Astma är dock en sjukdom som infekterar lungorna.

En av de vanligaste lungsjukdomar är influensa, som egentligen kallas influensa. Detta är en virusinfektion som uppstår när en person andas in någon typ av virus. Detta händer oftast när en person exponeras för smittat droppar från en annan persons nysa eller hosta. Influensa kallas ofta på ett sätt som kan orsaka en person att tro att det bara finns en typ. I verkligheten kan influensa orsakas av hundratals olika virus.

influensa kan vara svårt eftersom dessa lungsjukdomar har förmåga att mutera. Detta innebär att en person kan utveckla immunitet mot stammen för närvarande i hans kropp, men det kan förvandlas till en ny stam. När detta sker kan han blivit sjuk igen och bli ett hot mot människor han redan smittad en gång.

Astma är en lungsjukdom som kännetecknas av andnöd, pipande andning och hosta. Astmaanfall uppstår när bronkioler kontrakt och överdriven slem hämmar luftflödet. Bronkioler är små gångar som fungerar som ett nätverk för att leverera luft till hela den mänskliga lungorna. I en frisk människa, bronkioler expandera under inandning för att förbättra luftflödet. Med en astmatiker person, triggers såsom djurs päls eller pollen orsaka att bronkioler att bli inflammerad när de borde expandera, vilket leder till överdriven slem.

bronkit är en infektion som innebär inflammation i de större luftvägarna till lungorna, kallas bronker. Dessa lungsjukdomar är i allmänhet uppstår när en person andas in för mycket föroreningar. Människor som röker cigaretter drabbas ofta av dessa lungsjukdomar eftersom slemhinnor filtreringssystem i bronkerna blir irriterade av alltför föroreningar.

alveolerna är små sänds säckar som finns i lungorna. De bidrar till elasticiteten i lungorna, som underlättar överföringen av syre till blodet. En av lungsjukdomar som påverkar dem kallas alveolit. Orsaken till dessa störningar är normalt en allergisk reaktion mot inhalerade växt eller animaliskt material.

En annan av de lungsjukdomar som påverkar alveolerna är emfysem. Sjukdomen orsakas när alveolerna förstörs. Detta resulterar i mindre område för syre som skall utbytas. I början kan det finnas några tecken signalering denna sjukdom. Så småningom kan dock andfåddhet utveckla och skadan kan sprida sig till lungorna.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.