Vilka olika typer av kirurgiska instrument?

Kirurgiska instrument är verktyg som normalt konstruerade med avsikt att bidra till medicinsk personal vid medicinska ingrepp. Vissa kirurgiska instrument används i nästan alla typer av kirurgi. Dessa kan omfatta kirurgiska skalpeller används för att göra snitt i kroppsliga vävnader eller instrument som upprullningsdon som håller öppet en del av kroppen, vilket gör det möjligt för läkare att utföra det nödvändiga arbetet. Andra kirurgiska instrument är specifikt utformade för en särskild typ av verksamhet och bara används i dessa situationer.

Mest alla kirurgiska instrument har en lång och varierande historia inom medicinsk vetenskap. Bevis för att användas av människor har spårats tillbaka till stenåldern. Den fortsatta utvecklingen och förfiningen av kirurgiska instrument är en faktor i det ökande framgången för kirurgiska ingrepp, som möjliggör ett bredare utbud av kirurgiska ingrepp som ska utföras. Det stora antalet olika typer av kirurgiska instrument är ett resultat av den radikala olika problem som kan möta en patient och sjukvårdspersonal. Olika typer av kirurgiska instrument spelar specifika roller i den kirurgiska processen och används av läkare och medicinska team i enlighet med kraven i en situation.

Två av de vanligaste kirurgiska instrument pincett och skalpeller. Tång är en typ av kirurgiska instrument som används för gripande, i synnerhet i de fall då händerna inte kan hålla miniscule objekt. Tång kan också användas för att gripa olika vävnader, medan läkaren använder sina händer för att utföra en annan aspekt av kirurgi. Det finns många olika typer av tänger, men alla har samma grundläggande dubbel funktion.

Skalpell blad är ett mycket vanliga kirurgiska instrument som används för att göra snitt i huden och vävnader från en patient. Kirurgiska skalpeller är vanligtvis små, men mycket vassa, och består av två delar: Bladet och skaftet. Bladen är vanligen utbytbara, medan handtag är mestadels återanvända. Det finns också många olika typer av skalpeller, exempelvis The Lancet, som har en tveeggad klinga. Med främjande av teknik, kan många gånger skalpeller ersättas av lasrar.

Andra kirurgiska instrument, t. ex. förseglingsanordningar, används vanligen vid slutandet av kirurgi. Dessa förslutningsanordningar får omfatta kirurgiska häftapparat som används för att stänga snitt som gjorts av läkare. Kirurgisk häftning har också visat sig mer tillförlitliga än traditionella suturering eftersom det kan minska de eventuella brister, av de slutna snitt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.