Vilka olika typer av diagnostiska utrustning?

Innan tillkomsten av modern medicinsk teknik, var det ofta svårt för läkare att exakt diagnostisera förhållanden som inte kan observeras direkt eller kan härledas ur symtom. I dagens sjukhus, vårdpersonal har lyxen att diagnostisk utrustning som kan användas för att visa interna strukturer, övervaka hjärtat och hjärnan, och analysera orgel fungerar. Det finns många olika typer av diagnostisk utrustning, inklusive magnetisk resonanstomografi (MRT)-maskiner, datortomografi (CT) skannrar, EKG (EKG)-enheter, och övervakar ultraljud.

En MRI-maskin är vanligen används för att diagnostisera problem i hjärnans funktion, tårar i muskler och senor, oegentligheter hjärta och cancertumörer. Maskinen i sig liknar ett stort rör, där en del av eller hela patientens kropp kan infogas för testning. När den slås på, ett magnetfält omsluter kroppen och orsaka väte protoner i cellerna för att tillfälligt anpassa. Ett annat magnetfält skakar den protoner och, när den är avstängd, gör att de kan återgå till det normala. En dator analyserar aktiviteten i protoner och den tid det tar för dem att bosätta sig i för att producera en mycket exakt återgivning som kan tydligt visar förekomsten av eventuella oegentligheter i vävnad.

CT scanners funktion i likhet med MRI-maskiner, men de använder strålning i stället för elektromagneter för att skapa bilder. En CT maskin avger flera röntgenbilder från olika håll för att bilda en riktig två-dimensionell datorbild. Läkare kan skriva ut bilder och analysera kontrast för att lokalisera tumörer, hjärnskador, och benfrakturer. En annan mycket liknande del av diagnostisk utrustning sk positronemissionstomografi scanner används ofta tillsammans med en CT maskin för att göra tredimensionella bilder.

EKG är en mycket värdefull diagnostisk utrustning, eftersom det gör det möjligt för läkare att exakt analysera hjärtat fungerar. Elektroderna är anslutna till maskinen via små trådar och bifogas i bröstet, armar eller ben av patienten. Elektroderna registrera och mäta elektrisk aktivitet i kroppen för att representera hjärtat verksamhet i realtid. En dator utskrift, känd som ett EKG, kan ange oregelbunden hjärt-rytm, muskelsvaghet och vävnadsskada.

Ultraljud teknik kan specialister för att göra realtid, intern video utan att utsätta en patient för strålning eller elektromagnetiska fält . Högfrekventa ljudvågor sänds genom ett område av kroppen, där de reflekteras och skickas tillbaka till ultraljud. Resultatet är en exakt skildring av organ, muskler och leder. Mödravård specialister ofta använder ultraljudsundersökningar för att visa foster och kontrollera oegentligheter.

Det finns massor av andra viktiga delar av diagnostisk utrustning som används idag, och medicinska forskare förbättrar hela tiden på nuvarande teknik. Ett mål för många forskare är att skapa maskiner som är billiga, bärbara och relativt lätt att använda. Innovationer kommer att tillåta läkarna att göra ännu mer exakt och omedelbar diagnoser.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.