Vilka är riskfaktorerna för postpartum depression?

postpartum depression (PPD) är en svårare form av baby blues. Det kan drabba alla nya mamma, och beskrivs vanligen som depression som varar längre än två veckor, och kan resultera i weepiness, humörsvängningar, ångest, sömnlöshet och ointresse för din nyfödda. Den ännu allvarligare postnatal psykos, där en mor kan aktivt försöka skada sig själv eller sitt nyfödda, eller andra barn, och har episoder av mani, panikattacker och liknande, kan dra från obehandlade postpartum depression. Många mammor eller snart kommer att mammor undrar om det finns något sätt att avgöra om de är mer som att möta PPD, och om det finns något som kan göras för att förhindra sjukdomen.

terapeuter och läkare har gjort intensiva studier på postpartum depression, och det finns definitivt vissa riskfaktorer för att utveckla sjukdomen. Det är viktigt att förstå att dessa riskmoment, inte en garanti att du kommer att utveckla PPD. Många människor kan ha all riskfaktorer på plats utan att uppleva PPD, och andra kan ha någon riskfaktorer för tillstånd och fortfarande utveckla den. Graviditet ensam är en riskfaktor, eftersom alla kvinnor kommer att ha några stabilisering av graviditeten hormoner som kan skapa symptom på PPD.

Kanske en av de mest vissa risker är att tidigare haft postnatal depression efter förlossningen av en annan barnet. Detta kan också inträffa efter missfall av annat barn eller dödföddhet av ett barn. I själva verket borde vi inte se PPD som är unika för mammor med barn överlever, det är mycket möjligt att villkoret när ett barn inte överlever och mammor upplever sannolikt betydande depression om de förlorar ett barn, även på mycket tidigt skede av graviditeten.

Familj historia är lika viktig. Kvinnor vars mödrar eller systrar hade postpartum depression löper större risk, och i allmänhet, kan familjen depression och bipolär villkor: en person är mer allmänt benägen mot utveckling av depression i alla skeden av livet. En personlig historia behandlas depression, panikångest, bipolär villkor eller tvångssyndrom kan allt detta symptom på PPD är mer sannolikt att inträffa, även om en person behandlas för dessa villkor. Medicinska tillstånd som hypotyreos (något lätt bedömas genom ett blodprov) kan skapa postpartum depression också, med extra dåligt humör och extrem trötthet.

genetik eller medicinska historia är i sig inte de enda riskfaktorerna. Kvinnor stöter extrem stress något före, vid eller efter utgången av graviditeten löper större risk. Stress kan ta sig många former och innehålla stress inom ett äktenskap, större historiska händelser (bortsett från ett barns födelse), att förlora en älskad ett, eller upplever en allvarlig förändring i ekonomiska utsikterna. Mammor brukar rekommenderas att inte göra livet förändringar som de kan undvika att vilja flytta över hela landet eller ens flytta till ett helt nytt hus runt den tid ett barn kommer att födas. Om du är under mycket stress från livets förändringar, ser en kurator innan du har en baby kan vara ett mycket bra sätt att komma till rätta med den extra belastningen av ett nytt barn ovanpå alla andra kaotiska saker i ditt liv.

ändamålsenligt stöd är mycket viktigt att nya mammor. Kvinnor som är isolerade, inte få hjälp från partners, vänner eller familj och som har få personer att prata med kan vara mer benägna att utveckla postpartum depression. Att vara ensamstående förälder är också en riskfaktor. Andra gånger saker kan gå mycket bra och mödrar har ett starkt stöd, men en traumatisk födelse, hälsa en nyfödd, eller bara stressen av att ta hand om en nyfödd kan öka risken. Att kunna amma kan minska risk, eftersom amning och omsorg stimulerar produktionen av hjärnan kemikalier som faktiskt lugna oss. Frustration ammar eller oförmåga att sjuksköterska ett barn (eller val) kan däremot öka möjligheten att möta PPD.

Du bör kontakta din läkare om du tror att du har postpartum depression eller kan utveckla den. Med tanke på att öka kunskapen om detta ämne, är läkare med stor sannolikhet att gå igenom en checklista med dig angående dessa riskfaktorer. Om han eller hon inte gör det, ange ditt problem om du noterar du kan löpa större risk. Få hjälp och stöd före uppkomsten av PPD och med en läkare beredd att åtgärda det om det behövs, är mycket bättre än lidande genom ett potentiellt livshotande tillstånd som är ganska behandla.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.