Vilka är de vanligaste orsakerna till magsmältningskrämpor?

Matsmältningen är en process där svalde maten som sedan fördelas i tarmkanalen, en grupp av organ som innefattar mun, mage, tarm och ändtarm. Mat går genom tarmsystemet och samlas upp i tjocktarmen. När mat kokas i tjocktarmen, blandar det med vatten för att bli en fast, som sedan lämnar kroppen genom ändtarmen som en avföring. Digestive smärta orsakas av faktorer, som påverkar tidigare ingångna villkor eller typer av livsmedel, som stör matsmältningen genom att antingen förhindra fördelningen av livsmedel eller sitt befintliga av kroppen.

En av de vanligaste orsakerna till mag smärta är colon irritabile (IBS), ett tillstånd där tarmen inte fungerar tillfredsställande och antingen trycka mat också kraftfullt ut ur kroppen eller inte använder tillräckligt med kraft för avfall för att lämna kroppen. IBS kan leda till diarré, eller okontrollerade passage av avföring som är antingen tunt eller huvudsakligen vätska eftersom det inte har varit i tarmen tillräckligt länge för att bli fast. Det kan också orsaka förstoppning, där tarmen inte trycka smält mat tillräckligt snabbt och det börjar att bygga upp, vilket gör tarmrörelser smärtsam eller sällan förekommande. IBS är vanligare hos kvinnor och kan orsaka smärta efter att ha ätit eller under avföring. Villkoret har inget botemedel, men kan få hjälp med stresshantering eller undvika mat som gör smärtan värre.

Magbesvär är en källa till mag smärta och vanligen uppträder som ömhet i buken under en måltid eller efter äta. Villkoret kan inträffa i alla åldrar och har en mängd olika orsaker, bl. a. stress, alkohol eller gastrointestinala störningar. Det kan också vara en bieffekt av medicinering såsom p-piller, aspirin, antibiotika eller steroider. Indegestion kommer ofta klingar av utan behandling, men kan förebyggas genom en sund kost och äta långsamt.

Digestive smärta kan också bero på magsår eller sår som bildas i tunntarmen eller magsäcken. Sår inte har en definitiv orsak, men bakteriell infektion, kan höga halter av magsyra eller smärtstillande medel bidra till deras utveckling. De orsakar ofta en svår smärta i magen efter att ha ätit och kan förvärras på natten. Sår går vanligen bort på egen hand, om inte, de kan behandlas med mediciner för att bli av någon bakteriell infektion eller för att hindra magsäcken från att göra för mycket syra. Om sår inte klingar av på egen hand eller med medicinering, kan de behandlas kirurgiskt för att reparera skador på magsäcken eller tarmarna.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.