Vilka är de vanligaste mag-tarmproblem?

De flesta människor kommer att uppleva gastrointestinala problem av något slag minst en gång. Dessa typer av sjukdomar drabbar en eller flera strukturer i matsmältningssystemet, vilket inkluderar matstrupe, magsäck, tarm, kolon och ändtarm. Vanliga gastrointestinala problem är förstoppning, diarré, hemorrojder, gastroenterit, kolit, och irriterad tarmsjukdommar.

Den vanligaste mag-problem, diarré och förstoppning är vanliga symtom hos många matsmältning, men kan också finnas utan underliggande sjukdom. I sådana fall är dessa ofta orsakade av stress, otillräcklig motion, rutinmässigt ändras, eller medicinering. Både diarré och förstoppning kan också orsakas av kostförändringar eller brister. Diarré, kan till exempel vara resultatet av att äta för mycket fibrer eller av att äta livsmedel som man är allergisk, medan förstoppning kan bero på för lite fibrer eller äta för mycket mjölkprodukter.

diarré och förstoppning kan också betyda att det finns en mer allvarlig gastrointestinal sjukdom. Till exempel kan colon irritabile orsaka diarré eller förstoppning, eller båda, förutom buksmärtor, uppblåsthet, och gas. Många människor med colon irritabile nytta av att öka mängden fiber de äter, undvika livsmedel som utlöser symtomen och minska stress.

Hemorrojder är ett vanligt gastrointestinal problem som kan uppstå vid kronisk diarré eller förstoppning. Hemorrojder, som är svullna blodkärl, form på grund av kronisk trycket under ansträngda tarmrörelser. De kan bildas inuti eller utanför ändtarmen. När utanför de ligger precis under huden, och kan spricka och bilda en blodpropp. Om den ligger inne i ändtarmen, kan de blöda och blir inflammerade och irriterade. Människor med hemorrojder som kan lindra dessa problem genom att stabilisera sin tarm vanor för att minska den mängd ansträngning de gör. Bättre kost, med rätt mängd fiber, är ett annat bra sätt att hantera dessa typer av gastrointestinala problem.

Gastroenterit och kolit är inflammatoriska mag-problem inom vilka delar av mag-tarmkanalen blir kroniskt inflammerad. I kolit, till exempel, blir tarmen irriterad och inflammerad, vilket leder till magkramper, diarré, rektal blödning, och oregelbundna vanor tarmen. Dessa inflammatoriska matsmältning kan ha olika orsaker. Till exempel kan den sjukdom orsakas av ett smittämne, magsår, en biverkan av strålbehandling för cancer, eller ett tecken på minskad blodförsörjning till det drabbade området.

Colon polyper är en godartad gastrointestinal sjukdom, men polyper kan utvecklas till cancer om de lämnas obehandlade. De flesta fall av cancer i tjocktarmen börjar som en godartad polyp, en liten ökning av hud som bildas i tjocktarmen eller ändtarmen. Bara en relativt liten andel av polyper kan vända sig till cancer, men polyperna själva är vanligt. Tjocktarmscancer kan spridas snabbt om en precancerösa polyp inte avlägsnas innan cancer utvecklas. I de flesta fall, avlägsnande av en allvarliga cellförändringar polyper kan förhindra cancer uppstår vid denna plats.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.