Vilka är de vanligaste Pankreatit symptom?

Pankreatit uppstår när bukspottkörteln blir inflammerad. Det finns två typer: akuta och kroniska. Pankreatit symtom är smärta, kräkningar, viktnedgång, svullnad och diarré. Dessa symtom kan variera beroende på vilken typ av pankreatit patienten har utvecklats. Dock är smärta som är gemensamma för båda typerna.

bukspottskörteln är ett organ i människokroppen som stöd i matsmältningen. Den utsöndrar enzymer och magsafter som hjälper till att bryta ner den mat en person äter. Det är också ansvarig för att frigöra hormoner som insulin och glukagon som reglerar ämnesomsättningen i kroppen. Pankreatit uppstår när de enzymer som bukspottkörteln utsöndrar läcka in och börja attackera bukspottkörteln. Akut pankreatit uppstår när symptom uppstår plötsligt och löses snart efter behandling, medan kronisk pankreatit uppstår när inflammationen inte läker eller förbättras med behandling.

Kanske den vanligaste av pankreatit symptom är smärta. I både kroniska och akuta former av pankreatit, kan smärtan börjar i övre delen av buken och kan sedan sprida sig till ryggen. Smärtan kan också öka efter att ha ätit eller druckit. I akuta fall kan smärtan bli allvarliga och konstant, och i kroniska fall smärta kan vara konstant och invalidiserande. I kroniska fall kan smärtan gå så småningom bort, eftersom bukspottskörteln är så skadad att den inte längre kan producera enzymer.

Andra akut pankreatit symtom är illamående, kräkningar, diarré, och ömhet och svullnad i buken. I kroniska fall kan pankreatit symptom är också viktminskning även om patientens aptit är normal. Detta händer när bukspottkörteln är så skadad att den inte kan producera så många enzymer som den skulle kunna. Alltså maten inte bryts mat ordentligt och näringsämnen och fett inte absorberas av kroppen. Eftersom fett inte absorberas i kroppen, kan detta leda till en annan av de pankreatit symtom, oljig avföring, eftersom fettet passerar genom kroppens system utan att absorberas och släpps ut som avföring.

Att behandla akut pankreatit, kan läkare erkänna att patienten till sjukhuset och ge dem vätska intravenöst. De kan också ge patienten smärtstillande medicin. Vissa patienter kommer att behöva stanna i intensivvårdsavdelning (IVA) för övervakning. Dessa patienter måste övervakas för om de enzymer som skapats av bukspottkörteln släpps ut i blodomloppet, det kan orsaka skador på andra organ. Kirurgi kan också vara nödvändigt att ta bort skadade pankreatiskt vävnad.

kronisk pankreatit behandlas genom att försöka lindra smärta och behandling av nutritionsrubbningar och ämnesomsättningssjukdomar problem som inte bukspottkörteln kan skapa. Patienterna kan också ges enzymer eftersom bukspottkörteln inte kan producera tillräckligt på egen hand. I vissa fall kan diabetes utvecklas på grund av den minskade mängden insulin. Därför kan läkarna måste också ge patienterna insulin. Kirurgi kan också användas för att lindra smärta och öka dränering av pankreas sekret.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.