Vilka är de olika typerna av nasofaryngealt Cancer?

levande vävnad celler reproducera och växa som en del av sin livscykel. När dessa celler börja visa okontrollerad tillväxt, och invadera andra vävnader eller delar av kroppen, anses de vara en cancer. Nasofaryngealt cancer kännetecknas av den här okontrollerade celltillväxt i nasofarynx, som är det område av kroppen där halsen, näsa och mun möts. Det finns flera typer av nasofaryngealt cancer, bland annat skivepitelcancer, cystisk cancer samt lymfom och melanom.

Nästan alla typer av nasofaryngealt cancer är skivepitelcancer, vilket innebär att de förekommer i platt-, hud-liknande celler som klär nasal och håligheter munnen. Symtom är det ringer i hör eller slumpmässiga näsblod. En häst röst är ett annat symptom. De flesta av dessa symtom är det enkelt att tillskrivas andra mindre villkor, så diagnostisera skivepitelcancer nasofaryngealt cancer kan lätt förbises. Behandlingen görs vanligen genom omfattande kirurgi eller radioterapi.

Om en nasofaryngealt cancer är ett lymfom, det började i lymfkörtlar eller vävnad. I lymfkörtlarna är en viktig del av lymfsystemet, och nödvändiga för en korrekt funktion av patientens immunsystem. Symtomen omfattar svullna lymfkörtlar som inte orsakar någon smärta för patienten. Ofta är denna typ av cancer inte diagnostiseras förrän tumören har ökat avsevärt. Att behandla lymfom är en särskilt känslig process, eftersom patienten kommer att uppleva minskade fungerar deras immunsystem.

melanom är cancer som uppstår i huden celler som ger huden dess färg. Melanom är oftast förknippas med hudcancer, men nasofaryngealt cancer melanom kan förekomma också. De kan utvecklas på huden antingen på utsidan eller insidan av näsan och munnen. Symtomen omfattar oregelbundet formade, udda färgade utväxter på huden som inte orsakar någon smärta i de flesta fall. De som uppträder på hud inne i dessa hålrum kan vara särskilt svåra att diagnostisera eftersom dessa celler inte är synliga för blotta ögat.

Adenocarcionoma och ADENOID cystisk cancer är särskilt sällsynta typer av nasofaryngealt cancer som utvecklas i nasal eller oral hålrum. I de flesta fall bildar de på spottkörtlarna i munnen. Behandlingen pågår vanligen operation, med strålbehandling efter. Sarkom är en annan sällsynt typ av nasofaryngealt cancer som uppstår i bindväv, inklusive ben, brosk och fett. Strålbehandling rekommenderas för behandling av denna typ av nasofaryngealt cancer med operation som en sista utväg.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.