Vilka är de olika typerna av gastrointestinal infektion?

medicinsk terminologi "mag" hänvisar till magen. En gastrointestinal infektion är en som påverkar magen eller tarmen och leder i allmänhet till diarré. Vissa infektioner, såsom E. coli och shingella, orsakas av bakterier. Andra, såsom Norwalk och Sapporo, orsakas av virus. Giardia är en gastrointestinal infektion som orsakas av parasiter.

Många av dessa infektioner är mycket smittsam. En gastrointestinal infektion kan spridas om en person med spår av bakterier på händerna vidrör en annan person eller någon annan mat. Salmonella är en bakterieinfektion som överförs på detta sätt. Det är ofta finns i ägg och kyckling. Om dessa produkter inte hanteras korrekt eller inte genomkokt, kan människor bli sjuka.

Shingella är också en gastrointestinal infektion orsakad av bakterier. Shingella oftast överförs genom intag av ett förorenat ämne, t. ex. vatten. Bakterierna kan orsaka dysenteri, som är ett medicinskt tillstånd då tarmen sväller. Den slem att linjerna tarmväggen allmänt börjar bryta ner och kan bli tydlig i avföring. En person kan också utveckla blödande sår som en följd av denna infektion.

E. coli är en gastrointestinal infektion som kan orsaka en person som har blodiga diarréer. Denna infektion orsakas av bakterier som ofta finns i livsmedlet, exempelvis delvis rå nötkött. När en person blir infekterad med E. coli, är han sannolikt kommer att drabbas hårt kramper. Om han inte är noga med att grundligt tvätta händerna efter ett besök på toaletten, kan däremot infektionen lätt sprids i hela sitt hem eller arbetsplats.

Giardia är en parasit med ett hårt skal som kan leva i en persons tarmen och få honom att bli sjuka. När en smittad person har en avföring, parasiten och en stor mängd bakterier frigörs. Giardia överförs främst genom förtäring. Eftersom parasiten tenderar att vara resistent mot klor, en liten mängd förorenat vatten som är svalt medan du simmar är nog att leda till infektioner. Djur utför även bakterier, och deras avfall ofta kontaminerar naturliga vattenresurser såsom sjöar och dammar där människor kan också bli smittad.

Norwalk virus, uppkallad efter den plats i Ohio där det upptäcktes har många av de egenskaper som gastrointestinala infektioner orsakade av bakterier eller parasiter. Infektionen sprids ofta när människor med kontaminerade händer komma i kontakt med en födokälla. Skaldjur som äts råa eller delvis kokta kan också överföra viruset, eftersom många vattentäkter är förorenade av djurs och människors avfall. En positiv skillnad jämfört med Norwalk virus, är dock att det i allmänhet orsakar kortare och mildare infektioner än många bakterier och parasiter.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.