Vilka är de olika typerna av Biofeedback Utrustning?

Biofeedback är en metod för utbildning människor att använda sina sinnen för att kontrollera inre, till ofrivilliga reaktioner såsom blodtryck, hjärtfrekvens och stressreaktioner. Denna metod, pionjär på 1960-talet, är nu rekommenderas behandling för ett antal fysiska förutsättningar. Biofeedback innebär övervakning en patients kroppsliga reaktioner på ett sätt som både han och hans terapeut kan se, och sedan lära sig psykisk och avslappningsövningar som ändrar svaren. För att åstadkomma detta kan terapeuten välja från en rad olika biofeedback utrustning för att övervaka muskelspänning, hudtemperatur, blodtryck och vågor hjärnan.

electromyogram (EMG) är en av de mest populära stycken av biofeedback utrustning. Denna maskin övervakar elektrisk aktivitet i muskler i vila och under kontraktion. EMG har använts i åratal för att diagnostisera olika nervösa besvär, men har på senare tid blivit ett värdefullt biofeedback redskap för sjukgymnastik och undervisning avslappningsteknik. Många studier har visat att patienter som har drabbats av stroke eller andra fysiska trauman återhämtar sig snabbare när EMG biofeedback kombineras med sjukgymnastik.

elektroencefalogram (EEG), biofeedback utrustning som mäter hjärnvågor, används för att hjälpa patienter träna sin hjärna och ändrar beteende problem och svar på yttre stimuli såsom stress. Vissa terapeuter anställa EEG för att hjälpa patienter med ångest, depression, migrän och avkoppling. Patienten och terapeuten kan observera patientens svar hjärna våg på stimuli och avslappningsteknik. Inför en observerbar mönster, patienter kan lära tekniker som omskola hjärnans svar mycket snabbare än genom att utföra avslappningstekniker utan feedback. EEG-biofeedback hjälper också patienter med diagnosen hjärnskador, autism, stroke eller andra skador att fungera bättre med tanke på de begränsningar genom sina villkor.

En annan värdefull biofeedback utrustning är elektrokardiogram (EKG). Denna maskin mäter och registrerar den elektriska aktiviteten i hjärtat. I utbildning, kan terapeuten leda en patient genom en visualisering övning som simulerar en stressig episod ur hans liv. Patienten kan se fysiska bevis på hans hjärta reaktion på stress. Patienten tghen leds genom avslappningsövningar som lär honom att ändra sin kropps reaktioner på stressande situationer, och den utrustning som tillåter honom att titta på hans kropp reagerar som han slappnar av.

Andra, mindre apparater som används för att behandla särskilda villkor. Biofeedback behandling för de drabbade sömnapné koncentrerar sig på att lära patienten andningstekniker. Trådtöjningsgivare, som är ansluten till en dator, är placerade runt patientens bröstkorg. Dessa mäter sin andning djup och andningsfrekvens medan han går till genom en serie av andningsövningar, ge honom omedelbar feedback avseende effektiviteten av hans insatser.

Många terapeuter använder system som kombinerar flera olika typer av biofeedback utrustning i en enhet. De mer avancerade, dyra enheter är konstruerade för utbildad medicinsk eller psykiatrisk proffs. Under senare år har dock ett antal bärbara och relativt billiga typer av biofeedback utrustning blir tillgängliga för användning i hemmet. Det är allmänt rekommenderas dock att en person arbetar med en utbildad professionell för en tid att lära sig den teknik som krävs för att skörda frukterna av biofeedback terapi.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.